Otišli ste u šoping centar, kupili robu i nakon plaćanja na kasi proizvodi su stavljeni u kesu koju ste platili pet ili deset pfeninga. Na toj kesi se nalazi i logo trgovačkog lanca u kojem ste obavili kupovinu.

Ono što građanima u BiH deluje kao još jedna kupovina ustvari je kršenje zakona jer potrošači plaćaju da reklamiraju taj trgovački lanac.

Zakon o zaštiti potrošača BiH u članu 17. predviđa da se kupcu ne sme posebno zaračunati vrećica koja ima logotip proizvođača ili trgovca jer se smatra propagandnim sredstvom.

Za kršenje ovog pravila trgovcu je predviđena kazna od 2.500 KM do 5.500 KM. Ovaj zakon primenjuje se na teritoriji FBiH, dok se u RS primenjuje entitetski Zakon o zaštiti potrošača RS koji je po pitanju kazni još rigorozniji i predviđa kazne od 2.000 KM do 10.000 KM, piše Faktor.

Iz Službe za zaštitu potrošača Federalnog ministarstva trgovine su potvrdili da je Zakon o zaštiti potrošača BiH definisao da trgovac ne može naplatiti bilo koji omot ni kesu na kojoj je istaknut njegov logo jer se to računa kao reklamni materijal.

– Imali smo primedbi od potrošača, a ako inspekcija ustanovi taj prekršaj, zakon je propisao i sankcije. Druga je stvar što inspekcija ne može svaki dan biti na terenu – kazali su u ministarstvu.

Izvršna direktorka Udruženja za zaštitu građana Don iz Prijedora Murisa Marić kazala je da određeni lanci u FBiH naplaćuju kese dok je u RS to zabranjeno ako se na kesama nalazi logo.

– Izmenom zakona uvedena je ta praksa i svaka kesa ili omot koji upućuje na reklamiranje određenog lanca ili proizvođača se ne sme naplaćivati – kazala je Marić.

Kontrolu primene ovih pravila u Federaciji BiH trebala bi vršiti Federalna uprava za inspekcijske poslove, a nije poznat broj i iznos kazni koje su inspektori izrekli trgovačkim lancima u FBiH.

Ono na šta se trgovci u Federaciji BiH “izvlače“ odnosno pravdaju naplatu vrećica je naknada za plastične kese u iznosu od 5 pfeninga koju su dužni plaćati Fondu za zaštitu okoliša FBiH.

Famoznih 5 pfeninga trgovci naplaćuju od kupaca, ali pri tome na te kese stave i svoj logo odnosno reklamni materijal što je strogo zabranjeno Zakonom o zaštiti potrošača BiH.

Da to nije nikakvo opravdanje potvrdili su i u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH. Pomoćnik ombudsmana Čolović Ljubica je kazala da “Zakon o zaštiti potrošača u BiH, u članu 17. stav (3) jasno propisuje da “omot (vrećica, poseban papir i dr.) koji ima logotip i/ili naziv proizvođača i/ili trgovca smatra se propagandnim/reklamnim sredstvom, koje trgovac ne sme naplaćivati“.

Faktor/EuroBlic