I to se dešava u Bosni i Hercegovini! Umjesto zvaničnih institucija, na diplomatske note odgovaraju školski odbori. I to šokantnim sadržajem! Tako je Školski odbor Osnovne škole “Mustafa Busuladžić” iz sarajevskog naselja Dobroševići, odgovorio na protestnu notu Izraela, povodom preimenovanja te škole.

Kada istorija naprasno postane historija i histerija poprimi mitske razmjere onda i Mustafa Busuladžić postane intelektualno-moralni uzor! Na protestnu notu države Izrael, nakon tri dana tišine, “odgovorilo” je hiper-realno Sarajevo.

Skandalozan odgovor uputili su upravo oni od kojih je i potekla inicijativa o vaskrsavanju Busuladžića u jednoj obrazovnoj ustanovi- od Školskog odbora i njegovog predsjednika Salka Trnke, inače u odboru- kadra sarajevskog Kantonalnog ministarstva obrazovanja. Optužuju Trnka i školska družina, državu Izrael da je prekršila rezolucije UN. Traže da “povuče svoje odluke o gradnji jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji” i neuspješno “poliraju” biografiju kolaboratora fašizma.

“Multietničko Sarajevo takvo je zbog rahmetli Mustafe Busuladžića i drugih muslimana koji su svojim tolerantnim odnosima ovaj grad i učinili multietničkim. Mustafa Busuladžić nije bio nikakav antisemita, nego je kao intelektualac i vjerski radnik govorio o lošim osobinama jevrejskih i drugih trgovaca”, navedeno je u odgovoru.

“Tolerantni Mustafa”, u “multietničkom” Sarajevu, međutim, ostavio je zapisana svoja nepolirana, “multi-tolerantna” djela. U jeku genocida nad sarajevskim Јevrejima pisao je “slavodobitno” kako je “sarajevska čaršija od Židova očišćena, ali je u njoj ostao zli židovski duh”. Pisao je i hvalospjeve o Anti Paveliću i muslimanskoj Handžar divziji, veličao Hitlerove ideje o “novom” svjetskom poretku i bio zagovornik fašističkog režima tadašnje NDH. U Јevrejskoj zajednici šokantnim pisanijama Školskog odbora nisu iznenađeni.

– Ovo je početak rada na onome zbog čega su desetine hiljada Јevreja u BiH stradale. Ovim se daje signal da smo spremni da se vratimo na vremena oštrog nacionalizma koji, nažalost, završava genocidom – kaže Јakob Finci, predsjednik Јevrejske zajednice u BiH.

Upravo na te i takve “signale” u BiH, upozorila je ambasada Izraela. Protestna nota stigla je u Ministarstvo inostranih poslova BiH i proslijeđena, tvrde, dalje Savjetu ministara i njegovom predsjedavajućem Denisu Zvizdiću, Federalnoj i sarajevskoj kantonalnoj vladi i premijerima Fadilu Novaliću i Elmedinu Konakoviću- sve perjanicama SDA.

Pisali smo im i mi! No instant ćutolozi ne odgovaraju. Odgovor je stigao samo iz Kantonalne skupštine, koja je, ali ne jedina, Busuladžića u obrazovni sistem vinula. Od MIP-a do skupštinskih odaja tek nekoliko stotina metara, ali izraelska protestna nota još “putuje” ili se možda negdje i zagubila. Predsjednica skupštine Ana Babić iskreno priznaje grešku! I ona je kaže, baš kao i njene partijske kolege greškom i ishitreno za Busuladžića glasala. Ali će tu grešku pokušati da ispravi.

– Vjerujte da osjećam grižu savjest zbog toga što smo mi, Savez za bolju budućnost greškom glasao za tu odluku i sigurno ćemo na nekoj od narednih sjednica pokrenuti pitanje promjene naziva te škole i imena kontroverzne ličnosti kao što je Mustafa Busuladžić – kaže Babićeva.

No, da li će uspjeti? Јer “busuladžićevci” u multi gradu, tom “reprezentu” muslimansko-bošnjačke nacije već su dodijelili i ulicu u naselju Koševo.

– Vjerujem da će naše Ministarstvo vanjskih poslova notu razmatrati između sedam dana i sedam godina, sve dok se stvar ne zaboravi – kaže Finci.

Već pomalo zaboravljena u Sarajevu je ulica Huseina Efendije Đoze, oficira Handžar divizije. I neki drugi rehabilitovani SS oficiri i antisemiti, u gradu na Miljacki stoluju. Dok se domicilna intelektualna prašina i moralne devijacije uzdižu i dalje izvan granica BiH!

RTRS