Zaključak Visokog sudskog i tužilačkog savjeta kojim su od tužilaštava BiH zatraženi podaci o tome da li se protiv sudija i tužilaca vodi istraga ili krivični postupak – novi je kamen spoticanja u odnosima sa međunarodnom zajednicom. OHR, Misija OEBS-a, Evropska unija i ambasade SAD i Velike Britanije osudile su zaključke smatrajući da se time omogućava politička kontrola pravosuđa. Domaća društvena i politička scena jednoglasna – intervencije međunarodne zajednice dovele su do najgoreg pravosuđa u regionu.

Pravosuđe u BiH mogu da urede samo lokalne institucije bez intervencija međunarodne zajednice, smatra predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dodaje da su upravo njihove intervencije dovele do ovakvog pravosuđa i da je vrijeme da prestanu “držati” lekcije tog tipa. Ocijenio je da je pravosuđe u BiH selektivno i isključivo upereno protiv jednog naroda.

“Ovo pravosuđe nije pravosuđe, nego politički instrument za modeliranje političkog sistema. Oni smatraju da je ovo politički motivisano, a ako je išta politički motivisano, onda je to intervencionizam međunarodnog faktora”, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica koji je informaciju sa imenima devet ratnih sudija i šest tužilaca ranije poslao VSTS-u poručuju da međunarodna zajednica treba da se upozna sa dokumentacijom o ratnoj prošlosti.

“Otvoreni smo da predstavnici međunarodne zajednice dođu u Banjaluku u Republički centar i da im stavimo na uvid i raspolaganje dokumentaciju. Јedan od zaključaka VSTS je da se ispitaju sve sudije i tižioci, a ne samo oni koji su obuhvaćeni informacijom Republičkog centra”, kaže Milorad Kojić,direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Oštra reagovanja stižu i iz udruženja proisteklih iz prethodnog rata. Smatraju da ambasade vrše pritisak na pravosuđe, a ne Republika Srpska i pitaju zašto je izostala reakcija međunarodne zajednice na oslobađajuću presudu Naseru Oriću.

“Zar to nije interes svih nas, pa i te međunarodne zajednice, ako je toliko dobronamjerno zainteresovana da Sud i Tužilaštvo budu profesionalni, pravedni i ostvare ciljeve koje pravosuđe ima u svim sistemima”, rekao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

“Najblaže rečeno to je neprihvatljivo, sramno da na taj način i ovim povodom reaguju iz britanske i američke ambasade, a ne reaguju što se izmiještaju grobnice na Ozrenu. Trebalo bi mnogo da se analizira njihovo reagovanje koje je uvijek naručeno i tendenciozno”, naveo je Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

“Sve ovo govori da smo bili u pravu kada smo tražili da se smijene sve sudije koje su u toku rata bile vojne sudije. Bili smo u pravu kada smo rekli da Sud ne radi kako treba i da su mu rezultati procesuiranja zločina nad Srbima ravni nuli”, rekla je Božica Rajilić,predsjednica Udruženja žena žrtava rata.

Ipak, iz SDA zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom savjetu da se zaključak odmah stavi van snage jer, kako su saopštili, predstavlja direktan udar na nezavisnost i samostalnost sistema sudske vlasti u BiH. Ovakve poruke neprihvatljive su za lidera NDP-a Dragan Čavića koji smatra da je davno trebalo pokrenuti inicijativu za utvrđivanje ratne prošlosti sudija i tužilaca koji obavljaju pravosudne funkcije.

RTRS