Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da stranke koje su bile protiv izmjena Zakona o akcizama treba da objasne građanima BiH kolika će korist biti od njihove “populističke priče da će doći do enormnih poskupljenja”, ali i kolika je šteta što neće biti pokrenuti građevinski radovi i domaća preduzeća.

Bevanda je naveo da od izmjena Zakona o akcizama zavisi nastavak izgradnje putne infrastrukture i projekata vrjednih oko milijardu KM.

On je podsjetio da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH 4. oktobra ponovo uputila Nacrt izmjena Zakona o akcizama u proceduru, kako bi ovaj posao bio doveden do kraja.

– Ponudili smo rješenje koje je bilo na fonu potpisanog dogovora dvoje entitetskih premijera. Većinom glasova ostali smo pri prijedlogu da akcize na gorivo budu povećane za 15 feninga i usvojene su izmjene pratećih zakona. Poznato je i ko je to do sada podržavao u parlamentu BiH, ali, nažalost, bilo je malo ruku da se to izglasa – rekao je Bevanda za Glas Srpske.

On kaže da predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić treba da odgovori na pitanje zašto je ranije podržavao prijedlog izmjena ovog zakona, a sada ga ne upućuje u parlamentarnu proceduru i ne podržava.

Bevanda je rekao da mehanizam koordinacije mora da se poštuje, jer bez toga neće biti moguće sprovoditi odluke koje se donose njegovom primjenom.

– Ako želimo da na našem evropskom putu budu donošene odluke i rješenja prihvatljiva i sprovodiva na svim nivoima vlasti u BiH, onda se mehanizam koordinacije mora poštovati – poručio je Bevanda.

On je naveo da je dokument okvirnog budžeta institucija BiH za narednu godinu upućen na usvajanje Savjetu ministara, što prethodi usvajanju nacrta tog budžeta.

– Očekujem da će na dnevnom redu, osim seta zakona o akcizama, biti i ovaj dokument, a potom i budžet za iduću godinu kako bi bio usvojen do kraja godine. I iduće godine institucijama BiH na raspolaganju biće 950 miliona KM – naveo je Bevanda.

On je rekao da je aktuelni saziv Savjeta ministara BiH dobro počeo.

– Ali, izgleda, nismo svi imali iste ciljeve, jer su neki radili sve što vodi evrointegracijama i zadatim reformama, a neki su se više bavili unutrašnjim razmiricama – naveo je on.

Izvor: SRNA/RTRS