Vlada je u Izvještaju Savjetu bezbjednosti, upozorila da je odluka Suda BiH u predmetu Han Pijesak, kojom je zvaničnicima Srpske naređeno da prenesu vlasništvo Republike Srpske na Ministarstvo odbrane BiH, suprotna pravu. Navode da je odluka dio bošnjačkog plana centralizacije vlasti i podrivanja Srpske.

Svaki pokušaj gonjenja državnih službenika Republike Srpske zbog neuknjižavanja ove imovine, bio bi bez presedana, navodi Vlada u izvještaju. Neprihvatljivo je da se mijenjaju vlasnici imovine, samo da bi se uspostavili neki vojno-politički procesi na ovom području, poručuje premijerka Srpske.

“Osjećamo moralnu obavezu, ali i političku, da ostane trag o tome kako vidimo određene stvari u BiH s obzirom na hiperprodukciju lažnih, pogrešnih, neutemeljenih, čak i besmislenih informacija koje dolaze od međunarodnih predstavnika. U svemu tome prednjači visoki predstavnik koji vrlo često obmanjujući međunarodnu javnost na način na koji sastavlja izveštaje, kaže premijerka Cvijanović.

Ustavni sud BiH, bez pravnog osnova, zaključio je da odlukom u predmetu Han Pijesak nije prekršeno pravo Srpske na pravičan postupak, navodi se u izvještaju. Cilj SDA je, kažu, centralizacija nadležnosti, i urušavanje dejtonskih mehanizama zaštite.

“Ono što je glavna karakteristika svih naših izvještaja jeste puna opredijeljenost da BiH ostane decentralizovana zemlja, da decentralizacija nije kočnica ukoliko svi akteri unutra žele da doprinesu nekom boljitku, ali nažalost imali smo priliku da vidimo da se sve koči iz Sarajeva i da se ovoj državi prosto nije dalo dovoljno vazduha da živi kako je mogla da živi. Posljedice su tu, ali nismo mi krivi za to”, dodaje Cvijanović.

Iz Vlade podsjećaju da Sporazum o sukcesiji ne daje osnov za knjiženje imovine na BiH. Odluka u predmetu Han Pijesak, počiva na tvrdnji da Sporazum daje vlasništvo BiH nad državnom imovinom, što je neutemeljeno, navodi se u Izvještaju.

RTRS