Iz Srpske i danas podrška zaključcima Visokog sudskog i tužilačkpg savjeta da Informacija Centra za istraživanje ratnih zločina i traženja nestalih Srpske o ratnim sudijama i tužiocima, koji i sada obavljaju pravosudne funkcije, bude dostavljena Tužilaštvu BiH. Skupštinsko rukovodstvo upozorava da je riječ o veoma važnoj analizi, a ima i onih koji tvrde da SDA i pojedine ambasade pokušavaju da je spriječe, harangom na predsjednika i članove VSTS-a.

Pravosuđem BiH upravljaju centri iz SDA i nekoliko ambasada, tvrdi potpredsjednik Skupštine Nenad Stevandić. To, kaže, potvrđuje haranga na predsjednika i članove Visokog sudskog i tužilačkog savjeta samo zato sto su tražili analizu ratne prošlosti sudija i tužilaca. Takvu analizu, smatra, trebalo bi da urade i nadležni organi u Srpskoj.

“Ovim bi zaštitili srpske optuženike od neprimjerenih presuda i uticali na to da oni koji su počinili nesumnjive zločine ne bi mogli da budu oslobođeni poput Orića. Zbog toga se i vodi haranga”, dodao je Stevandić.

Stevandićev pravni savjetnik Darko Kremenović upozorava da svaka kritika zaključaka VSTS-a predstavlja pritisak na njihov rad.

“Imamo primjere direktnih pritisaka od najveće bošnjačke stranke SDA u Sarajevu i nosilaca pravosudnih funkcija, bivših i sadašnjih, Meddžide Kreso i gospodina Perića”, kaže Kremenović.

Pravni tim Ujedinjene Srpske prikuplja i dostavlja dokaze VSTS-u. Za sada imaju hiljadu stranica. Ističu da je bilo kakva blokada sprovođenja zaključaka VSTS-a nedopustiva. Milan Petković, član ovog tima, ističe da vjerovatno nekome ne odgovara da se sazna ratna prošlost određenih sudija i tužilaca koji, kako kaže, upravo sude i optužuju po nalogu centara moći, prije svega SDA.

Izuzetno je značajno da se protiv svih sudija i tužilaca sprovede istraga, odnosno krivični postupak, ako su u tom svojstvu učestvovali u ratnim dešavanjima, naglašava predsjednik Parlamenta Srpske nedeljko Čubrilović.

“Preduzimanje odgovarajućih mjera VSTS-a značajan je doprinos poboljšanju političko-bezbjednosne situacije i uređenju situacije u pravosuđu BiH. Neophodno je da institucije pravosudnog sistema intenziviraju postupanje po predmetima ratnih zločina”, kaže Čubrilović.

Prikupljeni materijal o sudijama i tužiocima, uz onaj kojim raspolažu udruženja proistekla iz rata, mogao bi da bude razmatran i na posebnoj sjednici Parlamenta o radu Suda i Tužilaštva BiH, najavljuje Stevandić. Pozvao je Savez za promjene da se izjasni, ističući da je reagovao jedino lider NDP-a Dragan Čavić.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija, u pismu Larsu Gunaru Vigemarku, Valentinu Incku, američkom i britanskom ambasadoru i šefu OEBS-a, navodi da je pogršeno interpretiran zaključak,u vezi s nadležnostima o smjeni nosilaca pravosudnih funkcija.

Ističe da će tražiti dopunu Zakona, uvođenjem izuzetne mogućnosti za razrješenje sudija ili tužilaca bez disciplinskog postupka, u skladu sa pravnim standardima.

RTRS