Željko Kuntoš iz Pala, osumnjičen da je pokušavao da proda originalnu verziju Dejtonskog sporazuma, nakon što je sinoć uhapšen, već danas je pušten da se brani sa slobode.

Otkud Kuntošu taj dokument i kako je do njega došao – tek treba da se razjasni istragom.

Željko Kuntoš je za manje od 24 sata uspio da podigne na noge Republiku Srpsku, BiH i Srbiju u pokušaju da otkriju čiju je verziju Dejtonskog sporazuma čuvao u kući u Palama. Šta je otkrio na saslušanju u Republičkom tužilaštvu, javnost nije saznala.

Zna se samo da je oko podne pušten da se brani sa slobode. A uhapšen je u pokušaju da proda originalni Dejtonski sporazum na engleskom jeziku, i to za 100 000 maraka. Šta je tačno Kuntoš godinama čuvao kod sebe, MUP otkriva i prije zvaničnog vještačenja.

U pretresu je nađen dokument za koji smatramo da je originalna verzija Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku koja pripada Republici Srpskoj, rekao je direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.

Kako je osumnjičeni došao do Dejtonskog sporazuma i odakle mu, kaže Ćulum, tek treba da se otkrije istragom. Kuntošev advokat, Miljkan Pucar, kaže da ne zna šta je od njegovog klijenta tačno oduzeto jer tužilac tokom saslušanja nije kod sebe imao fasciklu koja je iz Kuntoševe kuće odnesena. Pucar ističe da tokom saslušanja nije vidio nikakav protokol niti dokument koji potvrđuje da je riječ o originalnom Sporazumu.

A ko je Željko Kuntoš spekuliše se od sinoć, kada je objavljena vijest o njegovom hapšenju. Kako mediji navode, riječ je o vozaču Dragana Kalinića, koji nam se nije javljao na telefon. Iz MUP-a su poručili da će sva lica koja Kuntoš spomene tokom saslušanja biti pozvana na razgovor da se ustanovi njihova umiješanost u počinjeno krivično djelo. Zaplijenjeni dokument se, dodaju, nalazi u MUP-u, a nakon saslušanja, zajedno sa izvještajem, biće vraćen i deponovan u Osnovnom sudu u Banjaluci.

RTRS