Rudarski grad dobio je i svoje pivo – rudarsko. Vjerovali ili ne, prave ga dva drugara u poslovnom prostoru ispod jedne stambene zgrade. I odlično im ide.

Zasad proizvode oko 40 litara dnevno i plasiraju u prijedorske i banjalučke kafiće. Ideja se rodila na beogradskom festivalu piva a po povratku kući zasukali su rukave, dosta učili i pokrenuli proizvodnju.

“Prije svega ono ima okus za razliku od ostalih koja su vodenasta. Ostavlja okus voća pa ljudi misle da smo stavljali ekstrakte ali nismo, to je sve od hmelja, doduše i od ječma ali najviše od hmelja. Nemamo nikakvih primjesa ni ekstrakata”, kaže Goran Prčetić.

Društvo se, zapravo, skuplja nakon radnog vremena. Striktno se drže recepta i na kraju dana dobijaju mutno, nefiltrirano pivo koje je, kažu, ukusnije i mirisnije od ostalih koja se kod nas mogu kupiti. Zasad uživaju  radeći u nesvakidašnjoj pivari.

“Kućno pivarstvo je naš hobi, mi nismo tehnolozi, svi imamo svakodnevne poslove. Po našem zakonu nije potreban tehnolog u zanatskim ili kućnim pivarama”, kazao je Igor Drinčić.

Ako nekoga interesuje procenat na dnu etikete, on je 5,4 odsto. Goran i Igor da se vode njemačkim zakonom o čistoći piva koji kaže: samo voda, hmelj, ječam i kvasac. I poručuju – važan je kvalitet a ne kako ćemo proći na tržištu!

ATV