Svjetski jevrejski kongres planira da pokrene raspravu o zločinima tokom Drugog svjetskog rata u ustaškom koncentracionom logoru Јasenovac.

Moguća rasprava o ustaškim zločinima u Јasenovcu mogla bi dovesti do održavanja konferencija i sličnih događaja, pa čak i do međunarodne komisije, koja bi mogla da utvrđuje činjenice o Јasenovcu, prenose hrvatski mediji.

I srpske zajednice su u posljednje dvije godine odbile da prisustvuju komemoraciji u Јasenovcu /koju organizuje država Hrvatska/, jer smatraju da je to oživljavanje fašističkih vrijednosti u hrvatskoj politici.

Ugledni američki profesor prava i glavni savjetnik ovog kongresa Menahem Rozensaft izazvao je veliku pažnju javnosti tekstom “Hrvatska bezočno pokušava izbaciti iz istorije svoje zločine u Holokaustu” objavljenom u jevrejskom časopisu “Tablet”. On smatra da bi tačan broj žrtava u Јasenovcu trebalo da utvrde nezavisni međunarodno priznati istoričari i stručnjaci iz SAD ili Izraela, te da bi trebalo da se uključe i hrvatski i srpski istoričari, predstavnici hrvatske jevrejske zajednice i predstavnici Roma.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora u Drugom svjetskom ratu zaključila je da je u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubijeno više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.

Izvor: SRNA /RTRS