Advokat Marija Bamije tvrdi da britansko Ministarstvo spoljnih poslova /FCO/ nije htjelo da ispita navode o dosluhu pripadnika Euleksa i kriminala na Kosovu.

Bivši tužilac Euleksa Marija Bamije, koja je prije dvije godine otpuštena jer je ukazala na to da su zvaničnici ove misije uzimali mito od kosovskih političara, sada je u sudskom je sporu sa FCO.

Marija Bamije navodi da su zvaničnici FCO odbili da na bilo koji način potkrijepe njenu tvrdnju o tajnim dogovorima zvaničnika Euleksa i osumnjičenih kriminalaca na Kosovu, piše britanski list “Gardijan”.

Bamijeova je rekla da su zvaničnici ignorisali njene dokaze o nezakonitim isplatama i da su joj rekli da se pravi da to ne vidi.

Ona tvrdi da je otjerana sa pozicije tužioca Euleksa nakon što je pronašla dokaze da je viši zvaničnik Euleksa primao mito i bio u dosluhu sa ubicama.

Dokumenta koja je predao njen pravni tim pokazuju da je Bamijeova, koja je bila zaposlena u FCO, prvo izrazila svoju zabrinutost Vladi Britanije u junu 2012. godine.

Prema njenim riječima, zakazala je sastanak sa tadašnjim šefom britanskog kontingenta na Kosovu u Prištini i tom diplomati, čije je ime poznato sudu, predala kopije relevantnih dokumenata, uključujući transkripte tajnih snimaka, koji pokazuju da su subjekti njene istrage i sami bili nezakonito obaviješteni o toj istrazi.

Ona navodi da diplomata nije ni pogledao dokaze već joj je samo rekao da se pravi da to ne vidi, a tokom naredne dvije godine svi zvaničnici FCO su uporno odbijali njene tvrdnje o postojanju dosluha.

Bamijeova je rekla da je gurnuta na margine, upravo zato što je objelodanila detalje korupcije.

Pravni tim Marije Bamije žalio se na odluku koja je donijeta prošle godine da slučajevi protiv Euleksa ne mogu da se vode na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, a njen advokat Piter Dali kaže da njen slučaj postavlja veoma uznemirujuća pitanja za institucije EU i za samu britansku Vladu.

FCO je odbacio sve optužbe.

Od svog uspostavljanja, Euleks je koštao više od milijardu evra, a njegova misija je “hvatanje velikih riba” među kosovskim političarima koji su umiješani u organizovani kriminal, podsjeća “Gardijan”.

NJene tvrdnje, zajedno sa pojavom kompromitujućih dokumenata u kosovskim medijima, pojačavaju utisak da je Euleks postao dio problema koji pokušava da riješi, zaključuje list.

Srna/ATV