U Istočnom Novom Sarajevu i u Palama postavljeni su, a u toku dana i skinuti bilbordi, na kojima se poslanici i delegati SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević i Darko Babalj, prozivaju da su podržali izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo preko Tuzle, a ne preko Višegrada-Romanije-Pala. Gradski odbor SDS-a Istočno Sarajevo traži krivičnu odgovornost za autore i vlasnike spornih bilborda. Darko Babalj podnio je i krivičnu prijavu.

“Rat” bilbordima u Istočnom Sarajevu se nastavlja. Na tapetu su SDS-ovi Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević i Darko Babalj za koje se tvrdi da su “glasali” za trasu autoputa Beograd-Sarajevo preko Tuzle, na štetu građana Istočnog Sarajeva.

Nepoznati autor im se ironično zahvaljuje u ime 21.700 poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS i 150.000 stanovnika ovog kraja koji nemaju dilemu da je trasa preko Višegrada-Romanije-Pala od vitalnog značaja.

Prozvani se nisu oglasili, reagovao je samo gradski odbor SDS-a Istočno Sarajevo. Od nadležnih traže istragu i prstom pokazuju na SNSD Istočnog Sarajeva. Poručuju im da bi trebali da znaju da se o trasi puta nije glasalo u Predstavničkom ni u Domu naroda PS BiH.

Iz SNSD-a odgovaraju da kada odluče nekoga da prozovu to će da urade sa potpisom i svojim logom, a prozvani neka se zapitaju zašto su imena na bilbordima.

“Gradski odbor SDS-a Istočno Sarajevo zahtijeva od Policijske uprave Istočno Sarajevo hitno uklanjanje bilborda na kojima se na tendeciozan i prljav, politički način spominju imena funkcionera SDS-a”, saopšteno je iz Gradskog odbora SDS-a Istočno Sarajevo.

Iako se gradski odbor SDS-a Istočno Sarajevo ranije opredijelio za trasu preko Višegrada-Romanije i Pala, a to na sastanku sa premijerkom Srpske potvrdio i SDS-ov načelnik Sokoca Milovan Bjelica, zabunu i sumnju u stav stranke unio je Mladen Bosić. Bivši predsjednik SDS-a predložio je da Predstavnički dom PS BiH Deklaracijom odredi trasu autoputa na pravcu Beograd-Bijeljina-Tuzla-Brčko-Sarajevo.

RTRS