Programer Igor Drinčić i bankar Goran Prčetić, uz pomoć kolege, tehnologa Danka Pekije, u mini pivari pod nazivom “Drama” u Prijedoru prave dobro zanatsko pivo. Najprije su napravili “rudarsko pivo”, potom “dramu”, a ovih dana očekuju i promociju svog trećeg piva “jazavac”.

Nabavka sirovina

– Ovo treće je u čast kolege tehnologa. To je pivo s najmanjim procentom alkohola, dok je “drama” najjača. Ima skoro sedam posto alkohola. Ime smo mu dali Igor i ja, jer obojica volimo pozorište, Šekspira, a na ovim prostorima često nam je u životu sve drama pa se to nekako posložilo. Naziv “rudarskog” ne treba mnogo pojašnjavati, jer je Prijedor grad rudara – kaže Goran.

On je prije godinu, nakon beogradskog festivala zanatskog, kraft piva, s Igorom došao na ideju da počnu s ovom proizvodnjom. Uložili su vlastita sredstva, nabavili sirovine, pročitali i proučili dosta literature i počeli s kuhanjem piva.

– Baš tako, pivo se kuha, i to onako kako se to radilo prije 700-800 godina. Mi se u proizvodnji piva strogo pridržavamo njemačkog zakona iz 1516. koji kaže da u pivo mogu ići samo ječam i hmelj, bez konzervansa i aditiva. I to je naša tajna, koja je svima poznata – kaže Igor.

Dodaje da su reakcije onih koji su probali pivo iz “Drame”, odlične. Za sada su to gosti banjalučkih i prijedorskih kafića, gdje plasiraju cjelokupnu dnevnu proizvodnju od 40 litara. To je mnogo vše nego na početku, što vide i po nabavci osnovne sirovine, poput hmelja.

Dodatna sredstva

– Vreća hmelja košta od 250 do 300 eura. Sve nabavljamo iz uvoza, koristimo američki hmelj, i to onaj najkvalitetniji, u količinima mnogo većim nego što su one koje se stavljaju u industrijska piva. U našem pivu su njemački ječmeni slad, kvasac iz Francuske ili Belgije – pojašnjava Goran te dodaje da su piva iz kućne proizvodnje, mutna i nefiltrirana, i najveći izvor B-vitamina.

U planu imaju proširivanje proizvodnje i prodaju piva direktno u “Drami”, za šta će im, mada crtu nisu podvukli ni na prethodna ulaganja, trebati još sredstava. A obećavaju da će se, uz postojeća tri, koja imaju i originalnu etiketu, najvjerovatnije pojaviti još nekoliko novih.

Kuhanje do sedam sati

Pivo se, u prosjeku, kuha od četiri do sedam sati. Hmelj se u početku dodaje za gorčinu, a kasnije za aromu, objašnjavaju prijedorski majstori pivari.

– Proces fermentacije za piva takozvanog gornjeg vrenja je od sedam do 14 dana, a onda idu plasman i prodaja – kaže Igor.

Avaz