Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac istakao je da nalozi Tužilaštva i Suda BiH po kojima Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH preduzima mjere prisluškivanja protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavljaju akte otvorenog neprijateljstva prema Republici Srpskoj i njenim najvažnijim institucijama.

“Mi znamo da su ove mjere dio specijalnog rata koji se iz Sarajeva u posljednjih nekoliko godina vodi protiv ključnih institucija Republike Srpske. Osim predsjednika Republike, koji je očigledno primarna meta specijalnog rata, napadnute su i Vlada, Radio-televizija, a u novije vrijeme i Narodna skupština Republike Srpske”, izjavio je Košarac Srni.

Košarac, koji je i predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, naglašava da su pravosudne institucije u Sarajevu jedan od važnijih instrumenata specijalnog rata protiv Republike Srpske.

“Tužilaštvo i Sud BiH, od osnivanja tih antidejtonskih i antiustavnih institucija, kontrolišu stranci i pojedine bošnjačke političke strukture, od slučaja do slučaja. Istovremeno, policijsko-obavještajni aparat u zajedničkim institucijama, koji se takođe koristi u specijalnom ratu protiv Republike Srpske i njenih institucija, u rukama je SDA i Bakira Izetbegovića, kao i njihovih poltrona iz SDS-a”, rekao je Košarac i dodao da je “lako zaključiti iz kojih se centara političke moći rukovodi napadima na institucije Republike Srpske”.

Košarac podsjeća da predstavnici institucija Republike Srpske i poslanici SNSD-a u parlamentu BiH pune tri godine upozoravaju na činjenicu da se zajedničke institucije u Sarajevu koriste za nanošenje političke i ekonomske štete Republici Srpskoj.

“Naša upozorenja i apeli predstavnicima SDS-a i strankama koje čine Savez za promjene da prestanu da podržavaju Bakirovu politiku i da uspostave saradnju sa institucijama Republike Srpske – ostali su bez odgovora. Naprotiv, pojedini poslanici i ministri iz SDS-a i PDP-a direktno učestvuju u vođenju specijalnog rata protiv Republike Srpske i njenih ključnih institucija”, naglasio je Košarac.

Navodeći primjer takvog djelovanja poslanika i ministara iz Saveza za promjene u zajedničkim institucijama BiH, Košarac kaže da OBA BiH u ovom trenutku može da radi šta hoće i da prisluškuje bilo koga, sa ili bez naloga pravosudnih institucija, jer se nad tom obavještajnom agencijom ne provodi zakonit parlamentarni nadzor.

“Smjenu predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad OBA Nikole Špirića u parlamentu BiH inicirali su poslanici SDS-a po nalogu Bakira Izetbegovića. Špirić je smijenjen zato što je ukazivao na nezakonit rad te agencije, a u ovom trenutku Zajedničkom komisijom rukovodi predstavnik vladajuće koalicije, što je u suprotnosti sa Zakonom o OBA BiH. Zato Bakirov poslušnik na čelu te agencije može da radi šta hoće i prisluškuje koga hoće, što predstavlja opasnost i za Republiku Srpsku i za susjedne zemlje i za sve koji su protivnici Bakirove politike”, upozorio je Košarac.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da ga prisluškuju bezbjednosne službe BiH, te da je nalog da se “stavi na mjere” izdat na osnovu zahtjeva tužilaštva u Sarajevu, zbog istrage koju su pokrenuli, ali da mu nije poznato kakve.

Dodik je naveo da je dobio obavještenje od suda u Sarajevu da se protiv njega preduzimaju mjere prisluškivanja, istakavši da je on najprogonjeniji čovjek u BiH.

Izvor: Srna/RTRS