Određene mjere koje podrazumijevaju i prisluškivanje predsjednika RS po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Lider Repulike Srpske: Moje razgovore prati bar deset agencija.

Bezbjednosne službe Bosne i Hercegovine prisluškuju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a nalog da se prvi čovjek Srpske “stavi na mjere” izdat je na osnovu zahtjeva tužilaštva u Sarajevu zbog istrage koju su pokrenuli – saznaju “Novosti”.

Kako navode “Novosti”, u tekstu je kao obrazloženje za ovaj potez navedeno da se dokazi protiv predsjednika RS ne mogu pribaviti na drugi način. Ovu informaciju je, za “Novosti”, juče potvrdio i sam Dodik:

– Dobio sam obavještenje od suda u Sarajevu da se protiv mene preduzimaju mjere prisluškivanja. To nije ništa novo, jer znam da moje razgovore prati bar deset agencija. Međutim, ovde je riječ o tome da neki sud BiH preduzima mjere protiv predsjednika Republike, i to je problematično. Ali meni to više nije problem, čak me pomalo i zabavlja. Ne znam ni zašto me prisluškuju kada ja otvoreno kažem da se zalažem za samostalnu Republiku Srpsku.

Dodik kaže da ga pokretanje istrage protiv njega ne iznenađuje, jer je to postalo uobičajena praksa:

– Kad god neko napiše u “Dnevnom avazu” da je Dodik kriminalac, tužilac otvori istragu. Јa sam najprogonjeniji čovjek u BiH. Ne znam zašto je sud poslao obavještenje o tome, ali pretpostavljam da su se bojali da ne saznamo na drugi način i da se to pretvori u veliki problem. Ovako mogu da kažu – eto, obavijestili smo vas.

Ovo nije prvi skandal bezbednosnih strukutra BiH u vezi s prisluškivanjem srpskih političara. I krajem prošle godine “Novosti” su pisale o akciji pod šifrom “Ušće”, koja je uključivala pojačane obavještajne mjere prema funkcionerima iz Srbije i ljudima s kojima se oni sastaju. Akcija OBA tada je obuhvatala snimanje razgovora srpskih zvaničnika, kao i praćenje i nadzor prilikom njihovog dolaska u BiH.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović takođe je nedavno iznio teške optužbe na račun Sarajeva i bh obavještajnih agencija. On je prije nekoliko mjeseci tvrdio da je OBA razvio paralelne sisteme i da ga prisluškuje po nalogu “pojedinca i jedne stranke”. Mediji su tada u vezu sa spornim prisluškivanjima doveli direktora OBA Osmana Mehmedagića, ratnog tjelohranitelja Alije Izetbegovića.

Izvor: Novosti