U posljednjih desetak godina iz budžeta grada Prijedor izdvojeno je dva miliona KM za razvoj poljoprivrede, od čega je najveći dio usmjeravan u stočarstvo, što je jedan od razloga obnavljanja stočnog fonda na ovom području.
Šef Odsjeka za razvoj poljoprivrede u prijedorskoj Gradskoj upravi Tatjana Marić rekla je Srni da je, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u domaćinstvima na području ovog grada 2016. godine evidentirano 16.000 goveda, 24.000 svinja, 37.000 ovaca i sitne stoke, hiljadu koza i više desetina hiljada peradi, što predstavlja solidnu obnovu stočnog fonda u odnosu na pad u 2004. godini.

“Uprkos ekonomskoj krizi, uspjeli smo na terenu, kako sa proizvođačima, tako i izradom strateških dokumenata, sprovesti aktivnost na stabilizaciji stočnog fonda”, kaže Marićeva.

Ona je dodala da je na području Prijedora registrovano 46 preduzetnika u poljoprivredi od kojih se 80 odsto odnosi na farme muznih krava i pilića.

Marićeva je navela da, zbog nedostatka prerađivačkih kapaciteta, na tom području posljednjih godina nije bilo veće proizvodnje mesa, ali da su prijedorski farmeri pokretanjem proizvodnje u preduzeću “Agroholding” /nekadašnji “Impro”/, dobili mogućnost da se više posvete tovu stoke i plasmanu mesa na lokalnom tržištu.

“Činjenica je da su svi segmenti u poljoprivredi uslovljeni jedni drugima i da se, pogotovo stočarstvo, ne može odvojiti od ratarske proizvodnje”, istakla je Marićeva.

Ona je dodala da se napreduje u izdvajanjima sa lokalnog i republičkog nivoa, pa i samih proizvođača, te da se nada da će svi ti uslovi dovesti do povećanja kapaciteta postojećih, te osnivanja novih farmi.