Ansambl Pozorišta Prijedor će u subotu, 18. novembra, odigrati premijerno predstavu “Laža i paralaža” prema tekstu Јovana Sterije Popovića i u režiji Đurđe Tešić iz Beograda.

Direktor Pozorišta Zoran Baroš naveo je da će ovo biti četvrta premijera u 65. pozorišnoj sezoni, kojom će ujedno biti obilježena Evropska noć teatra.

“Predstavu smo radili iz dva dijela, i to prvi od sredine avgusta, a onda smo rad prekinuli jer su glumci Dean Batoz i Siniša Vučićević imali obavezu prema koprodukcijskoj predstavi koju smo radili sa Narodnim pozorištem u Banjaluci. Poslije te premijere nastavili smo rad na ovoj predstavi”, rekao je Baroš na današnjoj konferenciji za novinare.

Režiser Đurđa Tešić izjavila je novinarima da je saradnja sa prijedorskim pozorištem uspostavljena nakon dugogodišnje saradnje sa Narodnim pozorištem Republike Srpske i ideje da ona bude proširena i na ovu pozorišnu kuću.

“Želeli smo da to bude komedija i odlučili se za klasičnu komediju `Laža i paralaža` i to prvenstveno jer je Sterija igran ovde samo jedanput, i to tekst `Pokondirena tikva`, a onda i zato što je to čovek koji je doprineo nastanku Narodnog muzeja, Narodnog pozorišta i osnivač Društva srpske slovesti, što je preteča Srpske akademije nauka i umetnosti”, rekla je Tešićeva.

Ona je dodala da je ono što je Steriju zanimalo u komediji zapravo neka pouka i moralni pristup ovoj sredini koja uvijek ima dovoljno mana i tema za komediju.

“Sterija je veoma plodan pisac za glumačku igru i mislim da smo uspeli da napravimo duhovitu i maštovitu glumačku predstavu, a rad na njoj bio je veoma uspešan jer su glumci bili veoma nadahnuti”, istakla je Tešićeva.

U predstavi igraju Dean Batoz, Tatjana Binjaš Batoz, Zlata Kogelnik, Siniša Vučićević, Srđan Knjeginjić i Zorica Јojić.

Premijera u Pozorištu Prijedor zakazana je za 20.00 časova.

Izvor: Srna/RTRS