Zbog izjave Bakira Izetbegovića o priznavanju nezavisnosti samoproglašenog Kosova, za danas je sazvana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče, da je “staloženo” reagovao na intervju člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i da Srbija, jednako kao i Hrvatska, kao garanti Dejtonskog sporazuma mogu da govore o BiH, ali BiH ne može da govori o unutrašnjim stvarima Srbije.

Za Izetbegovićev intervju rekao je da sadrži puno značajnih elemenata, od odnosa bošnjačkog člana Predsjedništva BiH prema Sandžaku do toga koja će se sredstva koristiti za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH, dakle ratna, vojna sredstva.

Na pitanje novinara šta je to novo što je Izetbegović rekao u tom intervjuu, Vučić je istakao da bošnjački član Predsjedništva BiH “nikada prije nije govorio o svojoj nadi da će Kosovo biti priznato, da nikada prije nije spominjao odnose u Srbiji”.

“Ne postoji Dejtonski sporazum za Srbiju, on se odnosi na BiH. Srbija prema tom sporazumu ima određena prava i obveze i Srbija, kao i Hrvatska, iz ugla garanta Dejtonskog sporazuma, može govoriti o BiH. Ali, na osnovu kojeg sporazuma vi govorite o Sandžaku, o ratnoj opciji ako neko krene u narušavanje vašeg teritorijalnog integriteta, dok se lakoćom govori o narušavanju srpskog teritorijalnog integriteta”, zaključio je Vučić.

RTRS