Nekoliko zgrada u Prijedoru nema parking namenjen za vozila stanara zbog čega plaćaju kazne za nepropisno parkiranje.

To je dugogodišnji problem i stanara u tzv. „Miletića zgradi“, koja se nalazi u Zanatskoj ulici.

Jedna od stanarki ove zgrade, koja nije želela da joj otkrivamo identitet, za „EuroBlic“ priča da je nekoliko puta bila u neugodnoj situaciji kada je parkirala pored zgarde.

– Prethodni vlasnik od kojeg sam kupila stan rekao mi je da možemo parkirati pored zgrade, jer nas stanare poznaju iz gradske parking službe. Međutim, meni su dva puta stavljali kandžu na automobilu, ali i mom bratu koji mi je dolazio u posetu – kaže ona.

Navodi da svaki put plaća po 30 KM za skidanje kandže.

– Iz gradske uprave su nam predložili da kupimo mesečne karte po ceni od 20 KM, ali to nije rešenje, jer niko ne garantuje da ćemo uvek imati slobodno parking mesto – kaže ona.

Dodaje da preko puta zgrade ima pansion i da vozila gostiju ponekad budu blokirana.

Šef Odeljenja za saobraćaj i parkinge grada Prijedora, Aleksandar Jeftić, kaže da se parkiranje pored ove zgrade mora plaćati.

– To je javni parking pod napalatom. Za one koji ne žive u ovoj zgradi mesečna parking karta u Zanatskoj ulici  košta 40 KM ili 400 KM godišnje, jer su dva meseca gratis. Stanari su povlašteni, jer mogu ovu kartu da kupe za 50 odsto popusta – kaže Jeftić.

Navodi da stanari mogu parkirati i u okolnim ulicama, koje pripadaju drugoj zoni gde mesečna karta za stanare košta 10 KM.

– Mesečna karta vam ne garantuje parking mesto. Njega sigurno imate ukoliko ga rezervišete. Cena je za sve ista i iznosi 50 KM mesečno. Tada se postavi preklopni stubić koji se zaključava i otključava – rekao je on.

Objašnajva da se regulacionim planovima planira izgradnja parkinga za blokove, ali ne i pojedinačne zgrade.

– Zgrade su građene bez parkinga, jer su se neki nadali da će neko drugi praviti garaže. Sav taj teret izgradnje podzemnih i nadzemnih garaža pao je na teret grada, ali to je  značajan novac i grad to nije u mogućnosti – kaže Jeftić.

Navodi da se tokom projektovanja zgrade mora obezbediti dovoljno parking mesta za stambene i poslovne objekte i da je to uslov za dobijanje građevinske dozvole.

– Kada se radi projektna dokumentacija i kada se računaju parking mesta, niko ne obraća pažnju da li će to biti besplatan parking ili parking pod naplatom, bitno je da ima prostora – ističe Jeftić.

Kaže da isti problem imaju stanari šest zgrada, među kojima su i one izgrađene pre rata.

– Soliter kod Tržnice ima isti problem i zgrada solidranosti ima 120 stanova, a realno na terenu je moguće parkirati između 40 i 50 auta. Na Pećanima nije uređen parking za sve zgrade – tvrdi on i dodaje da se zajednicama etažnih vlasnika dodeljuje prostor koji može poslužiti za parkiranje.

– Tada se stanari međusobno dogovore i podele kartice za parkiranje na mestima koja su rezervisani za njih. Imaju pravo i na jednu karticu za parkiranje svojih gostiju – kaže Jeftić.

Kandže su dozvoljene

Jeftić ističe da nisu tačne informacije koje su se pojavile da postavljanje kandži nije dozvoljeno zakonom. -Postavljanje knadži dozvoljeno je gradskom odlukom, ta odluka bila je na oceni ustavnosti i gde je prošla – tvrdi on.

Skidanje kandže vozači plaćaju 30 KM ukoliko ne plate parking na označenom mestu, a 40 KM ako parkiraju na prostoru koji nije parking.

EuroBlic