Gideo Grajf, glavni istoričar Instituta za Holokaust Šem Olam u Izraelu, smatra Јasenovac za balkanski Aušvic

– Krajnje je vrijeme da se sazna o zločinima u Јasenovcu i to ne samo u jednom, već u nizu logora. Tamo su najstrašniji zločini počinjeni. Mi imamo moralnu obavezu prema stotinama hiljada žrtava, mi njima dugujemo i one nas mole da otkrijemo istinu – rekao je Grajf gostujući u programu televizije Pink.

Prema njegovim riječima, mučenje i ponižavanje je bio dio sistematske torture koja je vodila u smrt.

Јasenovac se sastojao iz niza kampova koji su bili na više desetina kvadratnih metara, a cilj je bila smrt.

– Revizija istorije je drugo ubistvo žrtava. Sjećanje je važno za sadašnjost i dobro za budućnost. Tendecija da se iskrivi istina i izvrši revizija je veoma opasna i predstavlja moralni zločin prema stotinama hiljada žrtava koje su bile izložene torturi – istakao je Grajf.

U Aušvicu je, naveo je istoričar, nakon takozvane selekcije određeni broj zatvorenika dobijao šansu da preživi, dobijali su priliku da budu robovi.

– U Јasenovcu to nije bilo moguće, predodređeno je da će svi umrijeti. Smrt u gasnoj komori i ubijanje u Јasenovcu se razlikuju, primjenjivane su najokrutnije tehnike ubijanja. Sam taj čin je bio daleko brutalniji i primitivniji – naveo je istoričar.

Kako je ukazao, specijalnost ustaških zločinaca su bili posebni logori u kojima su bile žene i djeca.

– Skoro sve žene su silovane prije ubistva – napomenuo je Grajf i ocijenio da se sa obnavljanjem fašističke ideologije države mogu izboriti samo one države koje su svjesne zločina i ne zanemaruju ih.

Korak ka boljoj budućnosti je manje propagande fašističkih ideja, ukazao je Grajf. On je napomenuo da mora da se napravi razlika između krivaca i odgovornosti.

– Svi koji su rođeni poslije 1945. godine nisu krivi, ali postoji kolektivna odgovornost. Rođeni ste nakon rata i vi ste nevini i vaša je odgovornost da se postarate da se to više nikada ne ponovi – poručio je Grajf.

Izvor: Tanjug