Od izgradnje autoputa i rekonstrukcije pruge mnogo očekuju i Prijedorčani. Kažu, to će napokon ubrzati putnu vezu sa Banjalukom, ali i Evropom, i nadaju se, smanjiti cijenu prevoza.

Zadovoljni su i u Gradskoj upravi, jer se na taj način otvaraju nove mogućnosti za privlačenje investitora i radna mjesta.

Prijedorska željeznička stanica nekada je vrvjela od putnika, a sada je skoro pusta. Kako kažu rijetki prolaznici, broj putnika gotovo da je srazmjeran broju dnevnih voznih linija koje ovuda prolaze. Glavni razlog su loši uslovi. Vagoni su dotrajali i u lošem stanju, a pruga omogućava sve osim udobnosti. Ipak, Prijedorčani se nadaju da svemu tome napokon dolazi kraj.

Osim rekonstrukcije pruge, današnje parafiranje sporazuma u Budimpešti označiće i dugo očekivani početak projekta izgradnje autoputa između dva najveća centra u ovom dijelu Srpske, što je još jedan razlog za zadovoljstvo.

Velika su očekivanja i u prijedorskoj gradskoj upravi. Kažu da je ovo šansa za privlačenje investitora, otvaranje novih radnih mjesta, a samim tim i razvoj čitave regije.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković očekuje da će otvaranjem savremenog puta, kao i obnovom željezničke pruge biti omogućen veći transport robe i ljudi, što će mnogo značiti u privlačenju investitora. Time će Prijedor dobiti i bolju  komunkaciju između zemalja zapadne Evrope i susjednih regija.

Rekonstrukcija pruge poseban značaj imaće za opštinu Novi Grad, koja je prije rata bila jedno od najvažnijih željezničkih čvorišta u bivšoj Јugoslaviji. Očekivanja su velika, ali i nada da sa auto utem i prugom dolaze nova radna mjesta, a i bolja vremena.

RTRS