Tumor testisa danas je izlječiv u gotovo svim svojim stadijumima i izlječenje se kreće u procentu od 90 do 95 odsto slučajeva, izjavio je večeras urolog Slobodan Hajder sa Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

On je, prije predavanja o ovom oboljenju, rekao novinarima u Banjaluci da tumor testisa nije toliko često zastupljen u muškoj populaciji i kreće se oko 1,5 odsto, i da čini svega pet odsto urogentalnih tumora kod muškaraca.

Hajder je dodao da ne postoji prevencija tumora testisa, već da postoje rano otkrivanje i rizične grupe – muškarci dobi od 20 do 40 godina, obično oni koji imaju, kako se kaže “nespušten testis”, te lica izložena određenim toksičnim uticajima poput fabrika alkoholnih pića ili lakova.

Onkolog Radmila Rašeta rekla je da se u Srpskoj registruje pedesetak slučajeva ovog oboljenja godišnje, dodajući da se postupak liječenja odvija tako što se pacijent javi ljekaru porodične medicine, a potom upućuje urologu.

“Urolog radi ultrazvuk testisa, koji je `zlatni standard` u dijagnozi tumora testisa. Radi se kasnije stejdžing, a prema proširenosti bolesti, pacijent ide na konzilijum. Odluka o daljem liječenjeu donosi se multidisciplinarno”, navela je Rašeta.

Prema njenim riječima, na osnovu te konzilijarne odluke pacijent prima ili ne jaču ili slabiju hemoterapiju.

“To je jedini tumor u onkologiji gdje je metastaska bolest izlječiva u procentu višem od 80 odsto”, istakla je Rašeta.

Večerašnje predavanje organizovali su Savez studenata Medicinskog fakulteta u Banjaluci i Komitet za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske.

Srna