Naslovnice srpskih medija proteklih dana bile su pune naslova o tome da Bakir Izetbegović sprema Bošnjake na rat, a u tekstovima stoji da je tajnu obuku u BiH prošlo najmanje 9.000 Bošnjaka.

Međutim, u tekstovima su korištene fotografije airsoft klubova iz BiH, kao i karta naše države s informacijama da su obuke sprovedene u: Bužimu, Bihaću, Maglaju, Zenici, Sarajevu, Tuzli i Živinicama.

Prema informacijama medija više od 9.000 mladića starosti od 18 do 35 godina ove godine je prošlo školu pucanja i osnovnih taktičkih borbenih radnji, a navodi se i to da je 5.000 njih zadužilo uniformu i osnovnu vojnu opremu.

Nedugo nakon objave članaka reagovali su airsoft klubovi iz Bosne i Hercegovine čije su fotografije korištene u člancima kao dokazi gore navedenih informacija, s informacijom da oni nemaju nikakve veze s Bakirom Izetbegovićem te da se radi samo o sportu koji je zastupljen u čitavom svijetu.

“S obzirom na činjenicu da je naš klub najveći i najpoznatiji airsoft klub u Bosni i Hercegovini, smatramo da novinari s ove televizije nisu slučajno objavili sporni prilog, već da se iza cijele priče kriju mnogo veći faktori kojima je cilj stvaranje straha i panike među građanima Bosne i Hercegovine”, stoji u saopštenju airsoft kluba “Crna munja”.

Airsoft je moderan, ekstremni, borbeni sport ili rekreacioni hobi u kome učesnici eliminišu neprijatelje gađajući se sferičnim airsoft kuglicama lansiranih iz airsoft oružja. Radi se o skupljem hobiju s obzirom na to da uniforme mogu koštati i do 1.000 KM, a članovi airsoft klubova ih uglavnom uzimaju lično, kao i drugu opremu kao što su airsoft replike oružja, kuglice i slično.

Svaki trening ili sportski turnir uredno se najavljuje nadležnim ministarstvima unutrašnjih poslova i bez problema se održavaju godinama.

Predsjednik saveza koji je u procesu osnivanja, airsoftera Federacije Bosne i Hercegovine Dženis Imširović u izjavi za Klix.ba je pojasnio kako se ne sprovode nikakve vojne obuke te da je ovaj sport ili hobi, dostupan svima.

“U pomenutoj karti su označeni gradovi: Bihać, Bužim, Zenica, Sarajevo, Maglaj, Živinice, a u tim gradovima su upravo održavani airsoft susreti međunarodnog karaktera na kojima su prisustvovali klubovi iz cijele BiH, oba entiteta te iz Srbije, Hrvatske, Italije, Slovenije. Svi airsoft susreti održani su uz prethodnu najavu i saglasnost MUP-a, a neki su čak realizovani i uz podršku NATO-a. Ne treba napominjati da su klubovi uglavnom multietnički i da je u svakom klubu zabranjeno političko djelovanje, širenje neke ideologije ili ugnjetavanje bilo čijih prava, vjerskih, rasnih, spolnih ili nekih drugih”, izjavio je Imširović.

Ono što je promaklo medijima je i činjenica da airsoft klubovi postoje i u drugim zemljama Balkana te da se njihovi članovi rado odazovu sportskom druženju i takmičenju na prostoru Federacije BiH i suprotno.

“Strogo je zabranjeno nošenje ili isticanje bilo kakvih obilježja iz prethodnog rata kako se niko ne bi osjećao loše ili u najmanju ruku neugodno. Naši klubovi redovno učestvuju na susretima u Hrvatskoj i Srbiji i to bez ijednog problema ili incidenta, kao i kada ti klubovi dolaze kod nas u goste na susrete. Svi klubovi redovno učestvuju u humanitarnim akcijama i skupljamo novac od svojih ličnih sredstava u humanitarne svrhe, redovno darujemo krv i imamo akcije čišćenja izletišta i očuvanja prirode te kao takvi se smatramo društveno odgovornim i korisnim”, dodaje Imširović.

Airsofteri su iznenađeni činjenicom da pojedini novinari nisu upoznati postojanjem airsofta te da ga povezuju s paravojnim aktivnostima zbog čega se ograđuju od bilo kakvih navoda i pozivaju javnost da ne nasjedaju na pisanja pojedinih medija.

Klix.ba