Anka Krneta iz Gornje Dragotinje kod Prijedora uspješno se oporavlja nakon što je prije dva mjeseca teško ranjena zalutalim metkom dok je sa mužem radila u bašti pored kuće. Čudom je preživjela, a ni danas nije moguće utvrditi odakle je metak stigao.

Slične situacije nisu rijetkost na proslavama krsnih slava, rođendana, božićnih i novogodišnjih praznika.
Odjednom, takoreći „iz vedra neba“, penzionerku Anku Krnetu je prije dva mjeseca, dok je sa suprugom u bašti vadila ciklu, „pokosio“ zalutali metak. Pogodio je u leđa i stigao do grudnog koša, udaljen svega pola centimetra od srčane aorte.

Nakon ranjavanja hitno je operisana u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

“Bila sam sagnuta i u tom položaju me je metak udario u leđa. To je izgledalo kao da je sa drveta nešto palo i udarilo me. Da sam bila uspravljena, sigurno bi me udarilo u glavu”, priča Anka.

Anka je čudom preživjela. Sudbina je htjela da zalutali metak nije povrijedio nijedan od vitalnih organa.

Njen suprug Drago kaže da je to je bio metak puške M48 koji je došao vjerovatno sa zapadnih krajeva

Ipak, nije moguće utvrditi odakle je stigao metak.

Ovo nije jedinstven slučaj. Prema podacima Policijske uprave Prijedor, u posljednjih deset godina evidentirala su četiri slučaja ranjavanja lica zalutalim zrnom metka. Na sreću, incidenti su se završili sa lakšim tjelesnim povredama.

U susret predstojećim slavama i praznicima, iz policije apeluju na građane da ne koriste vatreno oružje i pirotehnička sredstva, a ukoliko takvi slučajevi budu evidentirani, PU Prijedor će preduzeti sve mjere u skladu sa zakonom.

Do ovakvih nesreća najčešće dolazi na proslavama. Metak ispaljen u vazduh, mora negdje završiti. Šta ako to ne budu drvo ili zemlja, već čovjek? Vrijedi li onda takav način proslave?

RTRS