Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je neprihvatljiv pritisak međunarodne zajednice u vezi sa zaključcima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH o provjeri ratne prošlosti sudija i tužilaca i istakao da je razlog za njeno miješanje to što bi izgubila mogućnost da upravlja pravosuđem na nivou BiH.

“Da li predstavnici međunarodne zajednice u svojim državama imaju nosioce pravosudnih funkcija koji imaju sumnjivu prošlost? Nemaju. A nameću to ovdje samo sa jednim ciljem – da upravljaju pravosudnim sistemom na nivou BiH”, rekao je Kojić.

On kaže da međunarodna zajednica, očigledno, ne želi da se konkretizuju određena zakonska ili podzakonska rješenja, jer joj se time ne ostavlja prostor da upravlja pravosuđem na nivou BiH. Naveo je da je zbog pritiska međunarodne zajednice očigledno da su žrtve potpuno zanemarene, jer je prioritet stavljen na ljude sumnjive prošlosti.

“To je nedopustvo i očigledno je da je, takvim načinom rada nosilaca pravosudnih funkcija u BiH, procesuiranje ratnih zločina nad Srbima u potpunosti zapostavljeno”, istakao je Kojić.

Kada je riječ o usvojenim zaključcima VSTS-a BiH, Kojić kaže da su prva dva neizmjenjena, a da je petim definisano da se može ispitati ratna prošlost sudija i tužilaca.

“Republički centar traži realizaciju zaključaka i za nas je peti revidirani zaključak VSTS-a BiH prihvatljiv samo u slučaju da se kroz kancelariju disciplinskog tužioca ispituje sumnjiva prošlost sadašnjih nosilaca prtavosudnih funkcija, a ne onih koji bi bili imenovani u budućnosti”, rekao je Kojić.

Kojić je izrazio bojazan da će biti izvršene izmjene propisa koje se odnose na buduća imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija.

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH juče je usvojio zaključke u vezi sa provjerom ratne prošlosti sudija i tužilaca, od kojih su tri izmijenjena u odnosu na ranije predložene zaključke.

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica poslao je ranije VSTS-u BiH informaciju sa imenima ratnih devet sudija i šest tužilaca za koje smatra da su diskriminatorski postupali u predmetima ratnih zločina vođenim protiv Srba.

Izvor: SRNA/RTRS