Na području prijedorske regije ima oko 550 hektara zasada voća, a najzastupljenija je jabuka, na 310 hektara.

Stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirko Јokić kaže da je u Novom Gradu oko 20 hektara zasada voća.

– Ovi podaci se razlikuju od statističkih kojim su obuhvaćeni i ekstenzivni zasadi i prema kojima je najzastupljenija šljiva, ali realno stanje pokazuje da su to manje površine – kaže Јokić.

Osim jabuke koja je zasađena na 310 hektara, u prijedorskoj regiji je zasađeno 131 hektar kruške, 92 hektara šljive i oko 20 hektara maline.

– U Novom Gradu imamo devet hektara jabuke, pet hektara kruške, dva hektara šljive i oko pet hektara maline – kaže Јokić.

On smatra da je osnovni problem voćara nedostatak prateće infrastrukture i nedostatak saradnje i organizovanja.

– Mi za sada možemo da nekako plasiramo voće, ali kada se pojavi ozbiljan kupac onda se susrećemo sa problemom jer takav plasman zahtijeva osim kvalitetnog proizvoda i kvalitetno pakovanje i dovoljne količine voća u cijeloj sezoni i to su glavni izazovi za naše voćare – kaže Јokić.

Prema njegovim riječima, voćari ulažu u infrastrukturu u samom voćnjaku, a za ostalu infrastrukturu neophodna je pomoć lokalnih zajednica i republičkih organa.

Јokić kaže da se svijest voćara treba mijenjati da jačaju saradnju i organizovanje jer je zajednički nastup način da se dođe do prateće infrastrukture hladnjača, kapaciteta za pakovanje i doradu.

Osim toga, voćari imaju i problem sa kvalitetom sadnog materijala jer nedostaje centar za razmnožavanje voća.

Izvor: SRNA/RTRS