Prihvatna stanica za žrtve porodičnog nasilja već 14 godina radi pri Centru za socijalni rad. Od osnivanja do danas kroz ovu stanicu prošlo je više od 700 žrtava nasilja u porodici. Među njima najveći broj je žena koje su pretrpjele najgore oblike fizičkog i psihičkog nasilja od bračnog i vanbračnih partnera.

Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, svaki građanin dužan je da prijavi saznanje o nasilju u porodici. Iako se nasilje u porodici događa iza zatvorenih vrata, to nije privatni, već javni, društveni problem. Žrtve moraju dobiti pomoć, iako, nažalost, uvijek najveći broj njih zbog stida, krije istinu.

Prijedorska Prihvatna stanica služi da žrtvama porodičnog nasilja, prije svega, pruži fizičku zaštitu i psiho-socijalnu pomoć u cilju ohrabrivanja i osnaživanja.

“U njoj se nalaze i prostorije za boravak gdje osobe mogu i da prenoće najviše do 72 sata. Dok su tu kod nas obavezno je da prisustvuje jedan stručni radnik koji će pružiti prvu psiho-socijalnu podršku, a posebno u slučajevima ako se pojavi i dijete kao žrtva nasilja u prodici”, ističe Danko Rauš, socijalni radnik Centra za socijalni rad Prijedor.

Prošle godine prijedorski Centar za socijalni rad evidentirao je 135 slučajeva nasilja u porodici, a od početka ove godine, registrovano ih je stotinu. Najčešći uzroci su nesređeni porodični odnosi, alkoholizam, teška socijalno-ekonomska situacija, ali nasilja ima i u porodicama koje žive u odličnim ekonomskim uslovima.

“Najčešće žrtve nasilja su ipak žene koje trpe nasilje od strane bračnih i vanbračnih partnera. Prije svega, to su fizičo i psihičko nasilje, takođe se događa i prijava roditelja da djeca vrše nasilje nad njima, a u rijetkim slučajevima to su djeca koja prijavljuju svoje roditelje”, naglasila je direktorka Centra za socijalni rad Prijedor Milena Miodragović.

Prošle godine registrovan je jedan slučaj porodičnog nasilja nad muškarcem. Nadležni poručuju žrtvama – ne trpite nasilje i potražite pomoć, a svjedocima – ne zatvarajte oči pred istinom, dok nije prekasno.

RTRS/prijedor24h