Haški tribunal, koji je osudio Hrvatsku za agresiju na BiH i okupaciju dijela njene teritorije, “zaboravio” je vojni udar dirigovan iz Zagreba na Srbe u Posavini, gdje su hrvatske jedinice za nekoliko mjeseci ubile 3.684 srpska civila i otvorile 54 logora za Srbe, pišu Večernji novosti.

Prema navodima ovog lista, hrvatske jedinice su od 26. marta 1992. godine, kada su prešle Savu, i narednih dana okupirale Šamac, Brod, Modriču, Odžak, Orašje, Derventu, Gradačac i Brčko, gdje su počinile masovne zločine.

Hrvatski general Vinko Štefanek prošle godine je rekao da je komandovao Taktičkom grupom Hrvatske vojske u Posavini i da je komandna linija bila jedinstvena sa Zagrebom.

Prvi masovni zločin u BiH dogodio se 26. marta 1992. godine u srpskom selu Sijekovac kod Broda gdje su hrvatski specijalci kojima je komandovao tadašnji poslaik u Saboru Hrvatske Ante Prkačin za sat vremena ubili 15 civila. Narednih nekoliko dana pobili su ukupno njih 70, dok se devetoro i danas vodi kao nestalo.

Јedna od rijetkih preživjelih Saša Milošević, koji je tada imao devet godina, ispričao je da je tada vidio ubistvo dvojice komšija Zečevića, djeda Јova od 80 godina njegovog paralizovanog sina Petra.

– Vojnici su bili iz Hrvatske u maskirnim uniformama sa oznakama HVO i “zengi” – priča Milošević, kome su ubili oca i dva starija brata.

Kada je Vojska Republike Srpske počela da oslobađa ovu teritoriju, hrvatske snage su u povlačenju povele srpske zarobljenike i rasporedili ih u logore u Orašju, Slavonskom Brodu, Kerestincu i Trsteniku kod Zagreba, u “Katarini” u Puli i splitskoj “Lori”.

Novosti navode da je zvanično utvrđeno da je u napadu na BiH učestvovala 31 jedinica hrvatske vojske iz Osijeka, Zagreba, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Virovitice, Varaždina, Slatine, Rijeke, Bjelovara…

Srpski logoraši najavili su da će podnijeti tužbu protiv Hrvatske za naknadu štete zbog učešća njenog vojnog i političkog rukovodstva u ubistvima i mučenju Srba u logorima u Hrvatskoj i Herceg-Bosni.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić rekao je juče Srni da su na području Hrvatske i Herceg-Bosne bila 222 logora za Srbe u kojima su 90 odsto bili zatočeni civili, žene i djeca, a najzloglasniji među njima bio je splitska “Lora”.

Izvor: SRNA/RTRS