Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević sa saradnicima posjetili su danas Poljoprivredno-prehrambenu školu u Prijedoru.

Resorni ministri Srpske i Srbije posjetili su prijedorske škole Poljoprivredno – prehrambenu i Ugostiteljsko – ekonomsku. Ove škole su, kažu, svijetli primjeri kako se zajedničkim angažmanom može doći do zavidnih rezultata u praktičnoj nastavi.

Peciva, sokovi i sirevi dio su asortimana koji učenici proizvode u okviru praktične nastave u prijedorskoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi. Dobra praksa, za njih je odskočna daska za budućnost.

“Dobra mi je praksa da i kod kuće to primjenjujemo u domaćinstvu. Vjerovatno ću se i kasnije baviti ovim poslom”, rekla je učenica drugog razreda Poljoprivredno-prehrambene škole Prijedor, smjer Prehrambeni tehničar Elena Lujić.

Proizvodi iz asortimana praktične nastave omogućavaju samofinansiranje.

“Sve što proizvedemo mi u okviru škole, našim učenicima, roditeljima, nastavnicima plasiramo tako da dobijamo sredstva”, izjavio je direktor Poljoprivrdeno-prehrambene škole Prijedor Mladen Dražić.

Grad Prijedor među prvima, obezbijedio je srednjim stručnim školama „podračun“, odnosno račun za posebne namjene.

“To podrazumjeva da se sredstva za praktičnu nastavu odvajaju i sve što se zaradi u kabinetu praktične nastave, a to ne podrazumjeva nikavu zaradu. To je u stvari cijena koštanja namirnica, i jedan mali procenat za utrošenu energij, ulaže se ponovo u proces proizvodnje”, navela je direktor Ugostiteljsko-ekonomske škole i predsjednica Aktiva direktora srednjih škola Prijedor Valentina Sovilj.

“E sada ćemo mi kroz Zakon o srednjem obrazovanju koji je upućen u formi prijedloga u Narodnu skupštinu, to propisati,  odnosno propisano je. Tako da će sve lokalne zajendice morati otvoriti podračun za srednje obrazovne škole”, naglasio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

U Srbiji se radi na reformskim programima za školstvo. Kažu, razmjena iskustava sa sunarodnicima iz Republike Srpske neće izostati.

“Јer nemamo bliže i preče. Tako da nije to smao običan memorandum o saradnji nego jedna tvrda linija dogovora na raznim poljima, tako da šta god je ko brže i bolje uradio jedni od drugih možemo sagledati i koristiti zajedno”, dodao je ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević.

Delegacija Srpske i Srbije, danas je posjetila i Ugostiteljsko- ekonomsku školu u Prijedoru, koja se pored Poljoprivredno – prehrambene i Mašinske škole, može pohvaliti dobrom praksom.

RTRS