Ako dozvoli da se zapali cigareta u lokalu, vlasnik ostaje bez, vjerovali ili ne, šest hiljada maraka.

A čak tri hiljade platiće samo zbog pepeljare na stolu. Manja, ali opet, užasno visoka kazna je i za nesavjesnog gosta koji, i pored zabrane, odluči da pripali u ugostiteljskom objektu – on će  ostati bez 600 maraka.To su kazne koje predviđa Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih proizvoda. Većina ih je dočekala na nož.

– Mislim da kazne nisu realne i da su te kazne radi punjenja državnog budžeta, a ne zbog zdravlja ljudi.

– Mislim da je to glupost. Ako se usvoji, prođe taj zakon, mislim, mi sve kafane trebamo zatvoriti. Ali čim će puniti budžet?

– Da su kazne realne što se toga tiče. I smeta mi to generalno, nepušač sam, kažu neki od anketiranih građana.

U Udruženju radnika ugositeljstva i turizma šokirani su kaznama. Kažu da su evropske a za naš standard nerealne, pa i smiješne.

“Ako žele da usaglase evropske norme, hajte molim vas potrudite se za građane RS, da te plate budu kao evropske norme, pa da onda i kazne budu iste kao i u Evropi. Konobari u RS imaju platu između 400 i 500 maraka, većina njih ne radi kao prijavljeni. Njima kazne idu i do 3000 maraka. Znači to je jedno šest, sedam, osam plata konobarima”, objašnjava Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma.

Na sve to, mnogi ugostitelji strahuju i za egzistenciju jer se boje da će ljudi izbjegavati lokale, pogotovo zimi, jer je malo ko spreman da cvokoće ispred lokala sa cigaretom u ruci. Uvjereni su i da kazne neće smanjiti broj pušača. U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, pozivaju se na obrazloženje o štetnom uticaju duvana po zdravlje čovjeka.

Dok jedni negoduju, drugi podržavaju nacrt zakona o kaznama za pušače. Ukoliko zakon bude usvojen, većina lokala u Srpskoj neće imati niti jednu pepeljaru na stolu. Iz Udruženja ugostitelja smatraju da bi upravo takav zakon i zatvorio većinu tih lokala.

ATV