Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković izjavio je danas u Prijedoru da ovaj grad ima resurse koje treba promovisati, kao i da proizvodi pojedinih privrednika, prepoznatljivi na tržištu, treba da budu brendirani.
Gluhaković je, otvarajući konferenciju o temi “Brendiranje domaćih proizvoda -Naše je bolje”, istakao da ovaj skup treba da omogući privrednicima da čuju i vide šta je potrebno da u tom pravcu unaprijede svoju proizvodnju za iduću godinu.

“U strateškim dokumentima ovog ministarstva za ovu godinu predviđeno je održavanje ovakve konferencije po gradovima gdje je privrednicima predočeno koji su to koraci i šta treba da urade da poboljšaju svoju proizvodnju i da njihov proizvod bude prihvatljiviji na tržištu”, rekao je Gluhaković novinarima.

On je istakao da je organizovanje nekoliko konferencija po regijama o ovoj temi u prethodnom periodu pokazalo da Republika Srpska ima mogućnosti da neke od autohtonih proizvoda sa ovog prostora prepozna kao moguće proizvode koji se mogu brendirati.

“Imamo i neke prepoznatljive kompanije koje su već lideri u pojedinim granama proizvodnje i koje su pokazale interesovanje da unaprijede proizvodnju i ojačaju menadžment, jer brendiranje nije jednostavan proces i iziskuje znatna finansijska sredstva”, naveo je Gluhaković.

On je naglasio da se Ministarstvo trgovine i turizma trudi da zajedno sa Privrednom komorom Republike Srpske ukaže šta je to što privrednici treba da urade da bi njihov proizvod bio brend na tržištu.

“Ono što je još važnije jeste da svi ti proizvodi koji se plasiraju u naše tržne centre imaju svoje mjesto i da ga zadrže, a kad se nešto mnogo kupuje, to i vrijedi i to je put ka brendiranju”, poručio je Gluhaković.

Direktor Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da će o temi brendiranja biti održano još mnogo konferencija koje će imati za cilj da proizvođačima daju potrebna znanja o tome na koji način se stiče epitet brenda domaćeg proizvoda i koje sistemske mjere treba preduzeti da bi za jedan porizvod moglo da se kaže da je to brend.

“To je bio cilj i ove konferencije na koju su pozvani svi privrednici i poslodavci sa prostora ove regije Prijedor da bismo im pružili što više znanja iz oblasti brendiranja”, izjavio je Račić.

Prema njegovim riječima, tržište govori šta je brend, a pokazatelj je to kada jedna robna marka postane sinonim za jedan proizvod, to je onda brend.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković zahvalio je Ministarstvu trgovine i turizma i Privrednoj komori Srpske što su organizovali konferenciju o ovoj temi u Prijedoru.

On je istakao da je brendiranje proizvoda veoma aktuelno u svijetu, te da nema proizvođača koji ne bi volio da njegov porizvod bude prepoznatljiv na tržištu.

“Imamo proizvode koji su prepoznatljivi u svijetu, kao što je keks, rakija, ali podržavamo raznim podsticajima i druge proizvođače koji treba da ovoj temi posvete pažnju, da bi njihovi proizvodi kvalitetom postali prepoznatljivi na tržištu”, napomenuo je Đaković.

Današnjoj konferenciji o temi “Brendiranje domaćih proizvoda – Naše je bolje” prisustvovali su privrednici iz Prijedora, Novog Grada, Kostajnice i Kozarske Dubice.