Pravo na materinski dodatak od 405 KM mjesečno, koji se u Republici Srpskoj uvodi prvi put, imaće nezaposlene žene koje se porode u decembru ove godine i nakon toga, precizirali su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

U Ministarstvu su pojasnili da pravo na ovaj dodatak može ostvariti majka pod uslovom da ima prebivalište u Republici Srpskoj najmanje godinu dana prije rođenja djeteta, da je nezaposlena i da je na dan rođenja djeteta redovno prijavljena na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Srpske, piše “Glas Srpske”.

Ministarstvo podsjeća da, prema Zakonu o dječijoj zaštiti, nezaposlene majke koje su se porodile u oktobru i novembru ove godine i ispunjavaju navedene uslove mogu ostvarivati pravo na materinski dodatak od 70 KM u trajanju 12 mjeseci, a rok za podnošenje zahtjeva za ovo pravo je 30, odnosno 90 dana od dana rođenja djeteta.

Јavni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske uputio je dopis zdravstvenim ustanovama i centrima za socijalni rad da informišu porodilje o njihovim pravima kako bi one koje su se porodile u oktobru ili novembru što prije podnijele zahtjev za ostvarivanje prava na materinski dodatak prema važećem zakonu i da ne bi izgubile to pravo.

Prijedlogom novog zakona o dječijoj zaštiti, pravo na materinski dodatak od 405 KM ostvaruje nezaposlena majka u trajanju od 12 mjeseci, a za blizance, treće i svako naredno dijete od 18 mjeseci.

Pravo na materinski dodatak priznaje se prvog dana narednog mjeseca od dana rođenja djeteta, a zahtjev za ostvarivanje tog prava podnosi se u roku od 30 dana od dana rođenja djeteta.

Izvor: SRNA/RTRS