Od januara naredne godine pravo na materinski dodatak od 405 KM trebalo bi da imaju i nezaposlene majke. Zakon o dječijoj zaštiti biće po hitnoj proceduri upućen na sjednicu NSRS, a bude li usvojen pravo na materinski dodatak moći će da ostvare i nezaposlene žene koje se porode u decembru ove godine.

Već u februaru naredne godine trebalo bi da bude isplaćen prvi materinski dodatak i za nezaposlene majke.

Zakon predviđa da 405 KM tokom 12 mjeseci dobija svaka nezaposlena majka, dok bi se taj iznos za rođenje blizanaca i svakog trećeg i narednog djeteta isplaćivao tokom 18 mjeseci.

“Mi se nadamo da će ovo pravo donijeti povećan natalitet u Srpskoj i da će se više djece rađati. Sva dosadašnja prava u Zakonu o dječijoj zaštiti su zadržana i u blagom su porastu”, rekla je Branka Sladojević, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite.

Pravo na materinski dodatak moći će da ostvare i nezaposlene majke koje su rodile u decembru.

Milena Vidaković, jedna je od njih. Rodila je drugo dijete i dobro zna s kakvim se troškovima susreće, pa će podnijeti zahtjev da ostvari tu naknadu.

Centri za socijalni rad pripremaju teren, a Fond za dječiju zaštitu isplatu koju garantuju resorno ministarstvo i Vlada Srpske.

“Ovim Zakonom o dječijoj zaštiti imamo dodatna sredstva, pa ćemo 30 miliona KM više isplaćivati za prava iz dječije zaštite i fond i resorno ministarstvo će dati svoj maksimalni doprinos u ovome”, istakao je Nedeljko Јović, direktor Јavnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske.

“Centri su spremni da to rade, to znači povećanje u određenim pravima i povećanje broja korisnika, ali centri mogu odgovoriti tome vrlo brzo”, naglašava Ranko Mastilović iz Centra za socijalni rad Gacko.

Iz budžeta Fonda do sada je po osnovu naknade plate zaposlenim porodiljama za oko 3.500 djece godišnje isplaćivano oko 29 miliona maraka.

Nezaposlenim porodiljama za oko 5.500 djece isplaćiven je materinski dodatak oko 2 miliona maraka, što je, po ocjeni nadležnih, bilo ravnopravno.

Cilj predloženog novog zakona o dječijoj zaštiti Republike Srpske jeste da se približno izjednače prava nezaposlenih i zaposlenih majki, ali i da se stimuliše rađanje.

RTRS