Osnovno tužilaštvo u Prokuplju uputilo je zahtev tužilaštvu u Albaniji da pomogne da ispitaju slučaj prevare i albanske mlade koja je samo par sati provela kod mladoženje u Prokuplju. Sumnja se da je grupa koja posreduje u sklapanju brakova sa Albankama prevarila mladoženju iz Prokuplja jer mu je uzela 1.500 evra, a devojka koja je trebalo da se uda posle samo par sati u kući mladoženje je pobegla!

– Identifikovane su osobe koje se sumnjiče za ovo krivično delo i postupak vodimo u saradnji sa tužilaštvom u Albaniji – potvrdio nam je portparol Osnovnog tužilaštva u Prokuplju Boro Zečević, koji u cilju istrage koja se vodi nije hteo da govori o identitetu žrtve i detaljima ovog slučaja.

Ipak, kako se priča po Prokuplju, njihov sugrađanin je do mlade došao preko albanske agencije koju vodi izvesna žena.

– S njom se sve dogovorio telefonom, a onda joj je platio 1.500 evra da mu dovedu ženu za brak. Ona se u pratnji ženske osobe koja vodi tu agenciju pojavila u Prokuplju i sa njom je bio muškarac koji je mladoženji predstavljen kao ujak – kaže naš sagovornik upućen u slučaj.

Mlada je ostala u kući mladoženje nekoliko sati i onda se tokom noći iskrala. Kako ju je uzaludno tražio par dana, shvatio je da su ga prevarili i obratio se istražnim organima.

  • Platio im i put
  • Brak sa agencijom iz Albanije ugovoren telefonom
  • Mladoženja uplatio novac i troškove puta
  • Mlada došla u pratnji navodnog ujaka
  • Prve noći pobegla iz kuće
  • Mladoženja se obratio policiji za pomoć
  • Srpske vlasti tražile pomoć kolega iz Albanije zbog sumnje na prevaru

– Čak nisu imali ni prvu bračnu noć, a pored novca koji je dao Agenciji za posredovanje, platio je i troškove puta za celu družinu. U Prokuplju i okolini sigurno još ima sličnih slučajeva, ali ih niko ne prijavljuje, najčešće zbog sramote. I u Kuršumliji je nedavno zabeležena slična situacija, a mladoženja je ostao kratak za 1.000 evra – kaže naš izvor.

Koriste tuđu muku

Poslednjih godina, posebno u planinskim i seoskim sredinama, mlade iz Albanije su hit i u prokupačkoj i kuršumlijskoj opštini ima na desetine brakova koji su sklopljeni na ovaj način. Nažalost, usamljenost muškaraca rešili su da iskoriste i prevaranti.

Republika