Ako ne zbog najavljenog zakona koji zabranjuje pušenje na javnim mjestima, mnogi bi cigarete mogli da ostave nakon Nove godine, kad ponovo poskpljuju.

Od Nove godine i nova cijena cigareta. Za pakovanje cigareta građani će izdvajati od 10 do 30 pfeniga više.

Po broju pušača BiH je na prvom mjesto u regionu. Upravo po osnovu akciza, za deset mjeseci prikupljeno je 705,5 miliona maraka ili 22 miliona više nego lani.

U 2010. godini fiksna akciza iznosila je 30 pfeniga po paklici. Do ove godine, visina akcize se učetvorostručila, pa je u 2017. dostigla 1,35 KM.

Od početka povećanja akciza na duvan, prihodi su povećani sa 450 miliona maraka na više od 800 miliona. U skladu sa Zakonom o akcizama u BiH, koji se primjenjuje od 2009, Uprava za indirektno oporezivanje na kraju svake godine utvrđuje fiksne i minimalne akcize na cigarete za narednu godinu, zbog usklađivanja sa Evropskom unijom. Tako BiH izbjegava situaciju da odjednom poveća poreska opterećenja.

“Kada je u pitanju 2018. godina, po paklici cigareta plaćaju se dvije akcize i to proporcionalna od 42 odsto maloprodajne cijene i fiksna od 1,50 KM po paklici. Minimalna akciza koja se mora plaćati u narednoj godini je 2,60 km“, istakao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Problem je što sa poskupljenjem cigareta cvjeta i crno tržište. Samo u ovoj godini, oduzeto je više od 25.000 paklica cigareta i dvije i po tone duvana.

 

RTRS