PRIJE 26 godina, u noći na 8. prosinca 1991., pripadnici postrojbe Tomislava Merčepa ubili su obitelj Zec.

Zagrebačka obitelj Zec – otac Mihajlo, supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja kći Aleksandra – likvidirana je vatrenim oružjem u noći na 8. prosinca 1991.

Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao pobjeći iz svoje kuće na Trešnjevci u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe, a njegovu suprugu i maloljetnu kći ubojice su odvele do planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu te ih tamo pogubili. Nakon smaknuća, mrtva tijela su prekrili smećem.

Priznali ubojstva pa oslobođeni

Nedugo nakon što je policija pronašla tijela, uhićeni su pripadnici Merčepove postrojbe – Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović, od kojih su neki pred istražnim sucem priznali ubojstva, no na suđenju je utvrđeno kako pred istražnim sucem nisu imali odvjetnika, a što su po zakonu za tako teško djelo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi “izbačeni” te su oni oslobođeni.

Pravosuđe nije procesuiralo počinitelje zločina, a isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. travnja 2004. ostala je jedini čin podrške preživjelima s hrvatske strane.

Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji, pokraj Prijedora, rodnog mjesta Mihajla Zeca.

Ratni zločinac Merčep je bio uvaženi gost na Kolindinog inauguraciji

Tomislav Merčep bio je 2015. uvaženi gost na inauguraciji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Početkom 2017. godine Vrhovni sud je Merčepu pravomoćno povećao kaznu za ratne zločine na sedam godina zatvora.

U svibnju prošle godine zagrebački Županijski sud ga je nepravomoćno osudio na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao “merčepovci” nije spriječio zločine nad srpskim civilima.

HRT: Tragedija obitelji Zec medijski je prenapuhana

Podsjetimo, HRT je prošle godine u emisiji TV kalendar ustvrdio da je slučaj Aleksandre Zec “medijski prenapuhan”.

“Zbog površnosti hrvatskog pravosuđa tragedija obitelji Zec nanijela je veliku štetu Hrvatskoj. Taj tragični slučaj medijski je predimenzioniran do te mjere da je u sjeni ostao podatak da je, osim Aleksandre Zec, još preko 400 djece poginulo tijekom velikosrpske agresije, a za što također nikad nitko nije odgovarao”, rečeno je u TV kalendaru prošle godine.

HRT se ispričao zbog te sramotne izjave, ali baš kao ni za ubojstvo obitelji Zec, ni za tu izjavu nitko nije snosio bilo kakve sankcije osim izrečenih opomena “svima koji su sudjelovali u proizvodno-uredničkom lancu”.

Index.hr