Hrvatski ratni veterani tvrde da Tužilaštvo BiH namerno čuva od odgovornosti za ratne zločine nekadašnjeg komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića.

Komentarišući prekjučerašnje hapšenje Hamdije Abdića Tigra, kojeg Kantonalno tužilaštvo u Bihaću sumnjiči za ubistvo generala HVO Vlade Šantića u martu 1995, član Predsedništva mostarske HVIDRA Mario Cvitković za “EuroBlic” tvrdi da se taj slučaj i dalje zataškava kako bi se, prema njegovim rečima, sakrila Dudakovićeva odgovornost.

– Samim tim što su Abdić i još četvorica bivših pripadnika tzv. Armije BiH uhapšeni po nalogu kantonalnog tužilaštva, a ne Tužilaštva BiH, u slučaju osuđujuće presude oni će dobiti najmanje 12 godina blažu kaznu. Naime, Abdić i ostala četvorica sumnjiče se za krivično delo civilnog ubistva, a ne počinjenog ratnog zločina za koje je nadležno Tužilaštvo BiH i za koje su predviđene mnogo teže kazne – objašnjava Cvitković.

Dodaje da postoje brojna svedočenja o tome da je glavni krivac za ubistvo generala HVO u Bihaću ratni komandant Petog korpusa tzv. Armije BiH Atif Dudaković, te da je Abdić, kako kaže, bio samo izvršilac Dudakovićevih naređenja.

– Kao i u ostalim predmetima ratnih zločina koje su počinili Bošnjaci, tužilaštva pod kontrolom sarajevskih političara kažnjavaju samo sitne ribe, dok je komandni kadar bošnjačke vojske za njih nedodirljiv. Hapšenje neposrednih izvršilaca, bez kažnjavanja nalogodavaca zločina, predstavlja najobičniju farsu koja potomke i preživele žrtava zločina ne može da zadovolji – poručuje Cvitković.

Nismo dobili odgovor iz Tužilaštva BiH na pitanje da li će predmet “Abdić i ostali” preuzeti u svoju nadležnost.

Svađa u hotelu

Prema izjavama nekoliko zaštićenih svedoka iz 2014. godine, general HVO Vlado Šantić poslednji put je viđen živ 8. marta 1995. u hotelu “Sedra” u Bihaću, kada se nalazio u društvu Atifa Dudakovića i Hamdije Abdića Tigra.

Isti svedoci su tvrdili da su posle kraće svađe, koju je imao s Dudakovićem, Šantića iz hotela odveli pripadnici vojne policije 502. brigade Petog korpusa, kojima je komandovao Abdić. Od tada mu se gubi svaki trag.

EuroBlic