Gradonačelnik Igor Radojičić za juče je bio najavio konferenciju za novinare povodom izbora Banjaluke za Evropski grad sporta u 2018. godini u izboru Evropskog parlamenta u Briselu. Međutim, veliko vetrovito nevreme koje je pogodilo Banjaluku u noći između ponedeljka i utorka prouzrokovalo je vanrednu situaciju i hitnu sednicu Štaba za vanredne situacije jer je troje građana povređeno, a mnogi krovovi su razvaljeni, stabla drveća prelomljena i iščupana, Univerzitetski grad devastiran, automobili polupani… šteta je nemerljiva. Cela Banjaluka je juče bila vanredno “na nogama”.

Iako je imao mnogo posla i profesionalnih obaveza gradonačelnik Igor Radojičić je ekskluzivno za Sportski žurnal, putem svoje službe za odnose s javnošću i kolege Aleksandra Đurića, dao izjavu koju je nameravao da kaže i na planiranoj, ali otkazanoj konferenciji za novinare. Radojičić je o priznanju za Banjaluku u Evropskom parlamentu rekao sledeće:

-Radi se o ulasku Banjaluke na svetsku ili evropsku mapu gradova koji su poznati, između ostalog, i po sportu. Ono što nam je veoma važno jeste međunarodna afirmacija Grada na sasvim drugim osnovama jer Banjaluku i Republiku Srpsku znaju samo po ratu. Važno je da se afirmišemo kao poslovno povoljan ambijent, kao Grad sporta, Grad kulture i ova titula za Banjaluku znači mnogo.

Prvi čovek najveće Grada i administrativnog centra Republike Srpske je potom dodao:

-Što se tiče razvoja sporta usvojili smo novi akcioni plan načina finansiranja i podsticanja sporta, i iduća godina će da bude posvećena bazi. Kroz posebna sredstva koja će da budu obezbeđena iz budžeta biće kreiran poseban program podrške školskom, dečijem uzrastu i promovisanju sportameđu decom uzrasta do šestog razreda kako bi se podstakla baza iz koje se kasnije regrutuju sportisti za klubove i vrhunske rezultate. Grad će da finansira posebne sportske programe, ono što se nekada nazivalo sekcijama na kojima bi učenici mogli da učestvuju potpuno nezavisno od svog socijalnog stanja. Drugi segment na kojem će se raditi iduće godine je sportska infrastruktura, od teretana u prirodi i trim-staza, do sportskih dvorana. Cilj nam je da iduće godine završimo sportsku dvoranu Šoping centrai da barem započnemo sportsku dvoranu u Gimnaziji kroz javno-priovatno partnerstvo.

Banjaluka je jedini Grad iz BiH koji se okitio ovom titulom i ujedno jedini van Evropske unije koji će nositi ovaj naziv u 2018. godini. To je izuzetno priznanje koje pokazuje, bez obzira koje vreme bilo, da istinske vrednosti nikada ne gube sjaj.

Opredeljenje Banjaluke, kroz celu njenu sportsku istoriju, da se oslanja na mlade, stasale na školskim takmičenjima, kroz sportske škole i nastavne aktivnosti, donela joj je u prošlosti brilijantne sportske rezultate. To se pre svega odnosi na Rukometni klub Borac kroz sve njegove generacije, sa blizu 20 trofeja osvojenih u Kupu i prvenstvu Jugoslavije, dva evropska trofeja, šest zlatnih olimpijskih medalja koje su osvojili: Milorad Karalić, Nebojša Popović, Abas Arslanagić, Dobrivoje Selec, Zdravko Rađenović i Zlatan Arnautović, te bronzane olimpijske medalje Iztoka Puca i Ermina Velića kao reprezentativaca, a Abasa Arslanagića i Nebojše Popovića, kao članova stručnog štaba reprezentacije Jugoslavije. Rukometaši su od prvog dana svog trajanja, još od Vladimira Jovića (prvi reprezentativac Jugoslavije iz Banjaluke), Jerolima Karadže i Petra Pere Perovića, te Bartola Rodina, Bobe Stanivukovića i Hamdije Saračevića bili sportski ponos Grada na Vrbasu, a Borac je i danas u Bosni i Hercegovini vodeći klub, za razliku od nekih drugih velikana iz vremena Jugoslavije, pre svega šabačke Metaloplastike, Partizana iz Bjelovara, pa i Pelistera iz Bitolja…

U svetskoj sportskoj istoriji svoje mesto su našli olimpijski pobednik bokser Anton Josipović, kao osvajač prve pojedinačne medalje u istoriji sporta BiH, peterostruki amaterski i profesionalni šampion Evrope i viceprvak sveta Marijan Beneš, jedini sportista iz BiH koji je izabran za sportistu Jugoslavije 1973. godine, košarkašice Slađana Golić sa olimpijskim srebrom, a Mersada Bećirspahić sa olimpijskom bronzom, te slavni fudbaleri Tomislav Tomo Knez i Velimir Veljo Sombolac, takođe olimpijski pobednici, odnosno generacija Fudbalskog kluba Borac koja se okitila najstarijim evropskim takmičenjem Mitropa kupom, jedinim klupskim međunarodnim trofejom osvojenim 1992. godine. Šahista Milan Vukić prvi je velemajstor u istoriji BiH…

Zlatnu nit banjalučkog sporta nastavljaju Saša Čađo, sportski stasala i odrasla u Banjaluci, košarkašica sa olimpijskim srebrom u dresu reprezentacije Srbije, kao i Srđan Babić, fudbaler okićen titulom omladinskog prvaka sveta u Novom Zelandu. Danas u Banjaluci stasavaju izuzetno talentovani vaterpolisti i plivači, mladići i devojke u borilačkim veštinama, Banjaluka je domaćin u teniskom svetu znanog čelendžer turnira u organizaciji TK Mladost, manifestacija “Dan fudbala”, u organizaciji Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva porodice, omladine i sporta, Sportskog žurnala i FS Republike Srpske znana je u celoj Evropi, Banjalučki polumaraton i biciklistička trka Banjaluka-Beograd događaji su takođe evropskog elitnog ranga, a posebnu čar daju kajak.kanu i rafting spektakli na reci Vrbas, u međunarodnom takmičenju igraju invalidi košarkaši Vrbasa… Beskonačna je zlatna sportska banjalučka nit. Znala je to i odabrana Evropa, kojoj Banjaluka pripada po svakom osnovu, izuzev po formalno-pravnom, pa je zato uz sve vrednosti koje ima ovaj Grad dobio i oreol Evropske sportske prestonice.

Bez obzira kakvo god teško vreme bilo, čak i kada se priroda naljuti, a vetar zapreti, kao ovih dana, Banjaluka ostaje ponosna i uspravna jer je zaista Grad sporta i mladosti, lepih žena i aleja kestena i lipa. Banjalučki duh ništa slomilo nije. Niti će!

Čestitke sa svih strana

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić u međuremenu je izabran i za ličnost godine na tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji “Nezavisnih novina”, posle proglašenja Grada za Evropsku sportsku prestonicu. Povodom ova dva događaja stigle su mu brojne čestitke, između ostalih čestitali su mu i nekadašnji rukometaši Borca predvođeni Miroslavom Mirom Bjelićem i Nikolom Bracom Pavlišinom, ističući da se Banjaluka uvek oslanjala na mlade u školskim takmičenjima, a to joj kasnije donosilo evropsku i svetsku slavu.

Uvek uz sportiste

Uz sve silne obaveze koje nosi funkcija prvog čoveka Banjaluke, gradonačelnik Igor Radojičić uvek ima vremena i razumevanja za sportiste, njihove probleme i njihove potrebe, dijalogom želi da izgradi kuću.

Nedavno je posetio Fudbalski klub Krupa koji je ove sezone sportski hit Republike Srpske i BiH i klupskom rukovodstvu pružio punu podršku za rad, entuzijazam i rezultate koje ostvaruju, odnosno ambasadorsku ulogu koji FK Krupa ima i nosi.

“Anđeli” na dan velikog priznanja

Na dan kada je Banjaluka proglašena za Evropski grad sporta 2018. godine četvrti nastavak serijala “Bili su rukometni anđeli” autora Tome Marića i Rade Dade Mićevića emitovan je u Nemačkoj i Francuskoj, a posredstvom Banjalučanina Edina Čejvana “prošetao” je društvenim mrežama i kablovskim operaterima širom Amerike, baš kao što su pre dve godine tri nastavka pomenutog serijala bili gledani na kablovskim televizijama u dalekoj Kanadi.

Sportska priča o Banjaluci putuje svetom i ruši sve barijere pokazujući posebnu dimenziju Grada na Vrbasu i njegovih vrednosti.

Sportski žurnal/Slavko Basara