Situacija u bh. Parlamentu kulminirala je kasno poslijepodne. Nakon što je predsjedavajuća Borjana Krišto, proglasila važećim dnevni red koji je juče usvojio prošireni kolegijum, nastala je prava drama.

Poslanici SDS-a, DF-a, SDP-a, ali i nezavisnog bloka, tražili su da se glasa o skidanju akciza sa dnevnog reda, što nije prihvaćeno, pa je uslijedilo niz pauza, što je dovelo u pitanje i nastavak zasjedanja.

Dok je Šefik Džaferović tvrdio da nije prekšen poslovnik o radu, opozicija mu je prijetila i smjenom, što je izazalvalo burne reakcije.

“Ovdje je pitanje ko želi poskupljenje goriva”, rekao je poslanik SDP-a u PD PS BiH Saša Magazinović.

“Mislim da je sve rađeno po poslovniku i procedurama”, rekao je zamjenik predsjedavajućeg PD PS BiH Šefik Džaferović.

Od početka je bilo neizvjesno hoće li biti vecine za usvajanje akciza. Ni jedni , ni drugi nisu bili sigurni imaju li dovoljno ruku za izglasavanje, odnosno obaranje seta zakona. Ali se zato najvise govorilo o tome ko je ovih dana lobirao za njihovo usvajanje. Sadik Ahmetovic nije otkrio da li ga je sef delegacije evropske unije castio kolacima ili kafom, ali je priznao da ga je zvao i ubjeđivao da promijeni mišljenje.

“Na žalost on je imao svoje teme”, rekao je poslanik Nezavisnog bloka u PD PS BiH Sadik Ahmetović.

“Vjerovatno im je stavio neki zapis u kolac, dok ih je ubijedio”, rekla je poslanik SDS-a u PD PS BiH Aleksandara Pandurević.

Dok se u bh. Parlamentu čekalo da akcize dođu na dnevni red, a u međuvremu govorilo o kolačima, kafama, odnosno, lobirinjima, bilo je i zanimljivih detalja u sali. Pa je tako zamjenik predsjedavajućeg Mladen Bosić rekao da su oni koji podržavaju akcize, zapravo spremni da glasaju sa obje ruke, kako bi one i prošle. A Dijana Zelenika iz HDZ-a 1990 je rekla da će podržati akcize, ali zapravo ni tada nije bilo jasno, da li ima 22 glasa za njihovo usvajnje.

“Ovaj zakon ću podržati, uz jedan zaključak koji ću predložiti”, rekla je poslanik HDZ-a 1990 Dijana Zelenika.

Rasprava i priča o lobiranju šefa delegacije Evropske unije je stigla dotle da su pojedini poslanici predlagali da se raspusti Savjet ministara i bh Parlament, tačnije da se Lars Gunar Vigemark proglasi namjesnikom. U SNSD tvrde da je što se njih tiče set zakona trebalo davno podržati.

“Mislim da je važno jer se radi o zakonima iz reforsmke agende”, rekao je Staša Košarac,  poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Na kraju su jedni ubjeđivali kako se tačke dnevnog reda koje se razmatraju u hitnoj proceduri, ne mogu skidati sa dnevnog reda, dok su drugi tražili pauze, kako bi vidjeli šta dalje. Od jutros traje borba i jednih i drugih oko hitne procedure, što je zapravo i ključ za njihovo usvajanje. U svakom slučaju, Parlament bi i sutra trebalo da zasjeda.

ATV