Najjača bošnjačka stranka – SDA neće dozvoliti izmene Zakona o VSTS koje se tiču provere ratne prošlosti sudija i tužilaca u pravosuđu BiH.

U SDA, naime tvrde da nemaju ništa protiv provere bilo koje vrste, pa i ratne prošlosti za bilo kojeg nosioca pravosudne funkcije, ali naglašavaju da se to ne može odnositi samo na pravosudne institucije BiH, već na kompletno pravosuđe u BiH.

– Kada je u pitanju ratna prošlost, nije moguće izjednačiti i dovesti u istu ravan nosioce funkcija koji su predstavljali legalnu vlast međunarodno priznate države BiH sa onima koji su protivustavno i protivzakonito bili u funkciji paradržavnih tvorevina. Legalna vlast u BiH je vodila politiku odbrane BiH, sprečavanja i kažnjavanja zločina, a na drugoj strani etničko čišćenje, masovni zločini i genocid su bili metod agresije na BiH – naveli su u SDA povodom zaključaka koje je usvojio VSTS, a koji se tiču provere ratne prošlosti sudija i tužilaca BiH i pokretanja disciplinskih postupaka protiv njih.

Dnevno.politički stavovi

Predsednik VSTS BiH Milan Tegeltija kaže za “EuroBlic” da ne želi da komentariše stavove političkih stranaka koje se koriste u dnevno-političke svrhe, ali naglašava da u BiH generalno u sistemskim propisima nedostaje provera prošlosti u pravosuđu. Zbog toga, kaže Tegeltija, nema logike da se neko protivi zakonskim izmenama koje bi to obuhvatile.

– Definitivno bi provera prošlosti i eventualno proširenje spektra disciplinske odgovornosti trebalo da zahvati izmene zakona. Uvek su Savet ministara, odnosno Ministarstvo pravde bili ovlašteni predlagači zakonskih izmena. Mi smo se obavezali da ćemo do kraja juna iduće godine dostaviti naš nacrt predloga izmena i dopuna zakona o VSTS, ali oni nisu obavezni da ispoštuju to šta mi predložimo. Od Saveta ministara, odnosno parlamenta BiH će zavisiti u kojem obliku će taj zakon biti usvojen, odnosno izmenjen – kaže Tegeltija.

Višegodišnja opstrukcija

Međutim, poslanik SNSD u Predstavničkom domu BiH Dušanka Majkić smatra da od tih zakonskih izmena neće biti ništa, jer se ulazi u izbornu godinu, a tada i mnogo benigniji zakoni ne mogu da prođu.

Tome, kaže Majkićeva, treba dodati i višegodišnje opstrukcije iz SDA oko bilo kakvih zakonskih izmena koje se odnose na pravosuđe BiH.

– Priča o promenama u VSTS, kao regulatora, a onda Suda i Tužilaštva kao pravosudnih organa koji bi trebalo da prežive značajane reforme, ne ide ni na koji način na ruku Bošnjacima i logično je očekivati da će to biti vrlo teško sprovedeno ako bude zasnovano samo na volji bošnjačkih političara. Neće oni nikada da dozvole da se ispita prošlost sudija i tužilaca koji su imali evidentno učešće u ratu. Nijedan od druga dva naroda u BiH nije u poziciji kao što su Bošnjaci, a to je da su donedavno Sud i Tužilaštvo BiH radili isključivo onako kako im je stizao nalog iz centrale SDA – kaže Majkićeva.

Započeta istraga

Iz kancelarije disciplinskog tužioca potvrdili su da su započeli istragu u vezi sa ratnom proslošću sudija i tužilaca, na osnovu Informacije Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS.

Centar je u informaciji naveo imena 9 sudija i 6 tužilaca za koje smatra da su diskriminatorski postupali u predmetima ratnih zločina vođenih protiv Srba. Među njima su sudije Davorin Jukić, Mirza Jusufuvić, Šaban Maksumić, koji je predsedavao većem koje je oslobodilo Nasera Orića…

EuroBlic