Svjedok pod imunitetom Milan Reljić utvrdio je da je, nakon pljačke 1.035.230 maraka iz Komercijalne banke u Banjoj Luci, optuženi Aljoša Galić (29), koji je bio zadužen da novac sakrije, pare dao svom kumu, a potom ih je ovaj dao “nekoj dječurliji”.

– Neka dječurlija je nosala milion maraka – rekao je Reljić u sudnici Okružnog suda u Banjoj Luci, gdje se za seriju filmskih razbojništava sudi Galiću te Siniši Straživuku (49), Jovici Karaću (42), Milošu Mrđanu (42), Tomislavu Kneževiću (42), Đorđu Ćulumu (37) i Željku Pavloviću (40), koji su optuženi u predmetu “Trezor”.

Reljić, koji je po vlastitom priznanju bio dio ove kriminalne pljačkaške grupe, prisjetio se u sudnici svakog pohoda te otkrio da, nakon razbojništva, pare nisu brojali, već su iznos opljačkane svote – čitali u novinama!  Na pitanje da objasni kako su razbojništva izvođena, rekao je da to “nije kao u filmovima”.

– Nije to da uđeš i kažeš: ‘Ovo je pljačka!’ Samo upadneš i to je to”, rekao je Reljić, koji je za pljačku Komercijalne banke ranije osuđen na 11 godina robije, a koji je jučer detaljno opisao kako je sa optuženom sedmorkom opljačkao vozilo “Pošta Srpske”, agenciju “Alfa security”, te Komercijalnu i Reiffeisen banku, odakle je ukupno ukradeno blizu dva miliona maraka.

Utvrdio je Reljić da je dobar dio pljački tipovao Ćulum, s tim što u nekima od njih nije učestvovao, zbog čega je za Đorđa rekao da “voli tuđom rukom da uhvati zmiju – da dobije pare, a da ga nigdje nema”.

Kada je u pitanju pljačka Komercijalne banke, Reljić je rekao da su u tom razbojništvu učestvovali on te Galić, Straživuk i Knežević.

– Prethodno je Ćulum rekao da ima čovjeka u banci, radnika obezbjeđenja po imenu Dalibor, koji nam je telefonom koji smo mu kupili slikao prostorije u banci i javio nam kad da krenemo – prisjetio se Reljić.

Dodao je da su prije tog razbojništva na ukradeni kombi postavili naljepnice “Alfa security”. Kada su, čekajući kod parka Petar Kočić, dobili poruku od Dalibora, u kojoj je pisalo “Sad”, krenuli su naoružani puškama.

– Sišao sam u trezor i pokupio pare u torbu. Straživuk me je požurivao pa sam ostavio šrafciger i pajserčić unutra-  kazao je Reljić.

Prisjećajući se pljačke 573.000 maraka od radnika “Alfa securitya”, kod banjalučkog “Metala”, Reljić je rekao da su tada novac ukrali on te Straživuk, kao i Vinko Knežević, koji je još u bjekstvu.

– Ćulum je prethodno tvrdio da će tog dana radnici ‘Alfa securitya’ prevoziti tri miliona maraka – rekao je Reljić.

U toj pljački ranjen je jedan stražar, a po riječima Reljića, novac su odnijeli kod Pavlovića, koji ima kuću na području Kneževa. Kada je plijen od 573.000 KM dijeljen, ispostavilo se da fali oko 110.000 KM, a Reljić smatra da su tu svotu uzeli Pavlović i Ćulum. Prisjećajući se pljačke 229.854 marka iz vozila “Pošta Srpske”, izvedene na Manjači, Reljić je rekao da su, osim njega, učestvovali i Karać te Galić, koji je nabavio audi za to razbojništvo, kao i Straživuk.

Po Reljićevim riječima, 33.468 maraka iz Reiffeisen banke u Banjoj Luci ukrali su on, Karać, Mrđan i Straživuk.  Advokati optuženih prigovorili su iskazu Reljića, jer smatraju da je to nezakonit dokaz i da je on dobio imunitet, iako je imao status osumnjičenog. Mrđan, kojem je Reljić kum, optužio je tog svjedoka da laže.

NN