Univerzitetski profesor Emil Vlajki u autorskom tekstu piše da je tragično što ne postoji zakon koji bi kažnjavao one koji se služe demagogijom i time idu protiv interesa vlastitog naroda i zemlje.

Tekst prenosimo u cijelosti:

Tragično je što ne postoji zakon koji bi kažnjavao one koji se služe demagogijom i koji samim tim često idu protiv interesa vlastitog naroda i zemlje.

Najbolji primjer za to je protivljenje donošenju Zakona o akcizama na gorivo nekih parlamentarnih grupacija u BiH. Posebno se to odnosi na one iz Republike Srpske koje, isfrustrirane što nisu u vlasti više od deceniju, nastoje onemogućiti bilo kakav priliv sredstava iz EU kako bi doprinijele pogoršanju ekonomije vlastitog entiteta tako da se, u ovom slučaju, Zakon o akcizama ne usvoji.

Narod je odavno prepoznao nekonstruktivnu i rušilačku politiku ovih stranaka i kažnjava ih za to već nekoliko mandata, ali one i dalje jurcaju u istom pravcu, posebno sada pred izbore.

Pogledajmo njihove demagoške argumente. Oni tvrde:

– Nametanje dodatnih akciza na gorivo oštetilo bi financijski direktne potrošače, a uopšteno bi, posredno i neposredno, povećalo troškove života;

– Vlast bi u Republici Srpskoj sredstva iz EU fondova upotrijebila za vlastitu predizbornu promociju.

– Pođimo od ovog drugog, kratkoročnog, argumenta.

Tačno je da se kod nas život značajnije poboljšava svake dvije godine, a godinu dana pred izbore. Tačno je, takođe, da se svaka vlast trudi da u tom periodu intenzivira poboljšanje života: grade se ceste, renoviraju škole, poboljšavaju penzioni i zdravstveni uslovi populacije, itd.

Opozicija u Republici Srpskoj misli i to indirektno javno ističe da, ako se Zakon o akcizama ne usvoji, vlast neće imati dovoljno sredstava za naznačeno poboljšanje, pa će se onda nezadovoljni dio glasača prikloniti opoziciji. To je bijedno, nisko i antinarodno. Iznad svega, to je kratkovidno i autodestruktivno.

Prvi argument je dugoročnije i mnogo ozbiljnije naravi.

Tačno je i neosporno, da će povećanje akciza na gorivo, s jedne strane, uticati na povećanje troškova života. Nažalost, nema nijedne ozbiljnije studije o tom aspektu problema.

Ali, isticanje samo jednog argumenta unutar nekog kompleksnog pitanja je glavna odlika demagogije.

Druga, pozitivna strana pitanja je daleko povoljnija i potire svaku moguću demagogiju. Gradiće se ceste. Zapošljavaće se dodatni radnici. Pored cesta će se graditi objekti kao što su benzinske pumpe i odmarališta, što znači nova zapošljavanja i razvoj privredne aktivnosti. Turisti će u mnogo većem broju dolaziti, gradiće se turistički objekti; sve u svemu, nova zapošljavanja, dodatni razvoj privrede. Investitori će biti stimulisani da značajnije kod nas investiraju, BNP će se povećati, i da ne nabrajamo.

Drugim riječima, sramotno je što pojedine isfrustrirane stranke radi svojih kratkovidnih, egoističnih interesa, a u vezi ovog konkretnog primjera, idu protiv kratkoročnih i dugoročnih interesa ovog entiteta i naroda u njemu, zaključuje Vlajki.

RTRS