Rano jutros stavljena je tačka na usvajanje modifikovanog seta zakona o akcizama u bh parlamentu, kojim se za 15 feninga povećavaju putarine i akcize na biogoriva i biotečnosti. Ovo je bio jedan od uslova za nastavak aranžmana sa MMF-om i deblokadu kreditnih sredstava. Sve se odvijalo u nimalo parlamentarnoj atmosferi u kojoj izgleda nema ko nije kršio poslovnik.

Pauza za pauzom koje su tražili protivnici akciza, oštre polemike, neprikladno ponašanje, čitanje istog materijala po nekoliko puta – sve se odužilo do četiri ujutro kada je postalo jasno da set zakona o akcizama ima dva glasa više od njegovih protivnika. Koji ni danas nisu štedili kritike.

“Takva vrsta udara na standard građana je nešto što je za svaku vrstu osude kada je u pitanju donošenje zakona o akcizama”, rekao je poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH Borislav Bojić.

“Ovo je usluga međunarodnim finansijskim institucijama, dok će za građane značiti lančano poskupljenje svega, počevši od goriva”, dodao je poslanik DF-a u Predstavničkom domu PS BiH Damir Bećirović.

Osim navoda o lančanom poskupljenju opet su kritikovali i procedure.

“Јuče je bilo najmanje propisa, procedura. Demonstrirala se sila”, rekao je  poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu PS BiH Senad Šepić.

Uveliko se spekuliše da bi ovaj blok mogao tražiti smjenu članova kolegijuma Borjane Krišto i Šefika Džaferovića. Demokratija nije urušena, a što se zahtjeva za smjenom tiče bolje večeras nego sutra, odgovara Krišto.

“Imali smo jedan takav cirkus, ali to najprije govori o onome koga predstavljaju ti ljudi. Bilo je tu i nekakvih ucjena i sve ono što je rađeno prema meni to su bile čiste provokacije”, istakla je predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH (HDZ) Borjana Krišto.

Mi već odavno ističemo da Džaferović ne može biti član Kolegijuma zbog sumnjive ratne prošlosti, podsjećaju iz SNSD. Ako dođe do inicijative o njoj ćemo se odrediti, ali smatramo da i Mladen Bosić treba da bude smijenjen sa pozicije člana Kolegijuma.

“I dalje stojimo iza tog stava da je uveo model u zajedničkim institucijama da se osporavaju stavovi institucija Republike Srpske. To je činjeno bezbroj puta. Najnovije je deklaracija o putu Beograd-Sarajevo i njegovo bazično postupanje u skladu sa interesima Federacije”, naglasio je predsjedavajući Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac.

A da su oni koji se se zvali Evropejcima skrenuli s tog puta želeći da BiH vrate u srednji vijek ističe Diana Zelenika iz HDZ-a 90-te, čiji je glas po mnogima bio presudan. Prozivana zbog podrške akcizama i promjene mišljenja, ističe da je jučerašnje ponašanje opozicije politikanstvo pred izbore

“Oni koji od juče pričaju da je neko uzeo nekakav novac, što je stvarno neprimjereno, ja mislim da polaze od sebe, jer oni se očito prodaju i spremni su za novce uraditi što šta”, izjavila je poslanik HDZ-a 1990 u Predstavničkom domu PS BiH Diana Zelenika.

I dok se u BiH polemika nastavlja, pa i spekuliše da bi se akcize mogle naći pred Ustavnim sudom BiH, njihovo usvajanje evropski zvaničnici Јohanes Han i Federika Mogerini ocijenili su važnim dostignućem, jer će to dati novi podstrek reformama i izgradnji putne infrastrukture. Da je riječ o dobroj vijesti, nakon što je izgubljeno dosta vremena, smatra i predsjednik Parlamenta Srpske.

“Uslovi u kojima se razvija putna infratsruktura i uopšte infrastruktura, u uslovima kada je veoma teško obezbijediti sredstva za privredni razvoj i zapošljavanje, ovo je sigurno dobra vijest za sve građane. Na kraju krajeva to je naša ugovorna obaveza koju je trebalo da ispoštujemo mnogo ranije”, tvrdi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Da li zbog iscrpljenosti oko akciza, tek današnji nastavak sjednice Predstavničkog doma išao je kao podmazan. Usvojene su izmjene Izbornog zakona BiH poslanika Nezavisnog bloka koje se odnose na izbor predsjednika i članova biračkih odbora, sprečavanje prevara na biralištima i stvaranje pretpostavki za elektronsko glasanje. S obzirom ma to da sinoć nije bilo predlagača, HNS-ov prijedlog izmjena bh Izbornog zakona, koji je još u maju usvojio Dom naroda naći će se na sjednici 21-og decembra. Sasvim izvjesno da će i nju pratiti žustra rasprava, jer se ovim prijedlogom reguliše izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva, te sprovode odluke Ustavnog suda BiH o izboru delegata u federalni Dom naroda i izborima u Mostaru.

RTRS