U Prijedoru su danas uručena posthumna odlikovanja porodicama 22 borca Vojske Republike Srpske, koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Brojni borci Vojske Republike Srpske, ugradili su život u temelje Republike Srpske. Za porodice, vječna tuga, međutim da njihovi najmiliji nisu pali u zaborav, velika je utjeha.

“Najviše znači što na neki način dokazuje se da Republika Srpska odužuje se onima koji se je stvorili”, kaže Marko Kandžić.

Ovo je prilika da se iskaže poštovanje i oda počast, onima koji su dali najvrijednije što čovjek ima – ljudski život, poručeno je danas.

“Potencirajući slobodarski i patriotski duh i otadžbinski karakter onoga za šta su se oni borili potenciramo i kažemo svima koji žele od ovoga patriotskog i slobodarskog rata naprave agresiju da neće uspjeti u tome i da mi nismo agresori nego su u ovom nesretnom i tragičnom sukobu svi bili žrtve” kaže Siniša Karan, izaslanik predsjednika Republike Srpske.

“Mi iz današnjih generacija koji smo ostali živi posle tog strašnog rata kojeg nismo željeli da vodimo nego nam je bio nametnut, moramo da učinimo još napora da bi se ispoštovao još dio prava koji pripada porodicama poginulih koji pripada njihovoj djeci”, rekao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Ukazom predsjednika Republike Srpske medaljom zasluga za narod odlikovano je 16 boraca sa područja Prijedora, te šest sa područja Novog Grada.

RTRS/prijedor24h