„Jedan čovek ne treba da obavlja dve funkcije“. Ova rečenica Milenka Vićanovića iz PDP kada je vraćao poslanički mandat u Narodnoj skupštini RS nije doprla do njegovih dojučerašnjih kolega parlamentaraca.

Vićanović je na poslednjoj sednici NSRS izabrao da bude direktor „Komunalca“ u Bijeljini, a mesto u parlamentu je ustupio kolegi Cvijetinu Vilotiću.

– Ova odluka treba da bude primer za druge partije i njihove poslanike u Narodnoj skupštini koji su istovremeno direktori ili izvršni direktori u preduzećima i poslanici – apelovao je predsednik PDP Branislav Borenović.

Poruka dočekana “na nož”

Međutim, njegova poruka je dočekana na nož u vladajućim redovima čiji poslanici se pravdaju da sve rade po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa. Onom istom koji su sami donosili.

– To što oni pričaju su gluposti. Neka on kaže da je njegova plata kao profesionalnog poslanika duplo veća nego naknada poslanika koji nije u radnom odnosu u Narodnoj skupštini. Neko ko radi dva posla samo radi puno više nego profesionalni poslanik, a ukupna primanja su ista. U ovom trenutku nam zakon omogućava i jedno i drugo. Kada to ne bude moguće, ja nemam nameru da se ponašam drugačije – kaže za „EuroBlic“ poslanik SNSD i rukovodilac „Elektrodistribucije“ Prijedor Dalibor Pavić.

Na pitanje da li istovremeno može da obavlja dva posla, Pavić odgovara: „Kako bude kada sam na godišnjem odmoru? Firma radi. Naravno da se može stići.“

Inače, prosečna neto plata profesionalnih poslanika je 3.000 KM, dok naknada za ostale iznosi oko 1.700 KM. Oko trećina poslanika radi dodatno u javnom sektoru, a ako se uzmu u obzir i oni koji su privatni preduzetnici, polovini parlamentaraca to nije jedini posao.

Kolegijalnost

Poslanik SP Nedeljko Milaković, koji je istovremeno i direktor Gradskog groblja Banjaluka, kaže da ceni kolegijalnost u PDP jer je na taj način „zbrinut jedan čovek više“.

– Samo to je razlika. Profesionalni poslanici u NSRS su se odrekli svih drugih funkcija i imaju dva puta više primanja u odnosu na nas koji nismo profesionalno angažovani. Imam samo naknadu, kao dodatak uz platu za redovno zaposlenje. Ta naknada je u visini plate radnika u organima uprave sa srednjom stručnom spremom – kaže Milaković.

Zahtevan posao

Komunikolog Borislav Vukojević smatra da bi poslanici, budući da imaju legitimitet naroda i solidna primanja, trebalo da rade samo taj posao.

– Poslanik treba da rešava tuđe probleme, da dobija povratne informacije od ljudi koji su ga izabrali, da stalno bude u pokretu. Ako poslanici rade posao onako kako bi trebalo da ga rade, po nekim demokratskim idealima, onda oni ne bi mogli da rade bilo šta drugo, jer je to stvarno zahtevan posao. Ali, ako pogledamo istraživanja CCI, videćemo da su većina poslanika ćutolozi, mesto poslanika samo im je dodatni izvor prihoda, dok svoj pravi prihod obezbeđuju na drugom mestu, bilo privatnim biznisom ili nekim angažmanom u javnom sektoru – smatra Vukojević.

Kada je reč o apelu lidera PDP da se poslanici oslobode duplih funkcija, Vukojević kaže da to lepo zvuči, ali da će biti iskren samo ako svi funkcioneri PDP nastave s tom praksom.

EuroBlic