Prijedorska Toplana jedino je postrojenje u BiH koje proizvodi električnu energiju koristeći drvo.

U radu je od novembra prošle godine, a njegova vrijednost je oko milion evra. Proizvodnja električne enrgije bila je neophodna, da bi se stvorili dodatni prihodi, a projekat bio isplativ.

Iako se fizički nalazi u istom objektu, kao i nova prijedorska Toplana, riječ je o odvojenom postrojenju koje proizvodi električnu energiju.

Nemanja Rodić, radnik u pogonu za proizvodnju električne energije kaže da je postrojenje u radu od novembra prošle godine. Na godišnjem nivou radi do osam hiljada sati i proizvede do dva gigavat sata električne energije – kazao je Rodić.

Pored električne, ovo postrojenje tokom cijele godine, istovremeno proizvodi i toplotnu energiju koja se distribuira za potrebe grijanja grada, dok se električna energija prodaje Elektroprivredi Trebinje. Na godišnjem nivou prihodi od prodaje struje su oko 400 hiljada KM.

Zoran Knežević, direktor Toplane Prijedor ističe da ako se uzme da je oko 350 hiljada maraka potrošnja električne enrgije za potrebe grijanja grada, za rad opreme i elektromotornog pogona u kotlovničkom postrojenju i na nivou podstanica širom grada, možemo reći da se prihodi i troškovi međusobno preklapaju.

U planu je izgradnja još jednog pogona, istog kapaciteta za proizvodnju električne enrgije. Zbog vrijednosti investicije, još nije realizovana.

Knežević navodi da su proširenja predviđena u objektu.

– Postoji već fizički prostor rezervisan za dodavanje još jednog ovakvog postrojenja istog tipa. Niskonaponska rasklopna oprema, transformatorska stanica, sistem za dopremu goriva, sušenje i pripremu goriva već je pripremljen i napravljen  za dva ovakva postrojenja – rekao je Knežević.

Ova investicija zavisi od finansijskih mogućnosti prijedorske Toplane, kada će biti realizovana nije poznato. Međutim jedno je sigurno, milionska investicija pokazala je svoju isplativost – dosadašnji prihodi od prodaje struje, olakšali su plaćanje redovnih obaveza, ali i doprinijeli likvidnosti ovog preduzeća.

RTRS