Iako Pravilnik o uvjetima prepisivanja i izdavanja lijeka u Bosni i Hercegovini važi za cijelu državu, on se različito primjenjuje u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Tako je glavobolju, zubobolju, gripu i dalje moguće liječiti jednostavnim odlaskom u apoteku u Federaciji BiH, jer farmaceuti lijekove poput „kafetina“, „andola“, „paracetamola“, „brufena 200“ izdaju bez ljekarskog recepta.

Nije ništa izmijenjeno

No, u Republici Srpskoj zdravstveni inspektori najavljuju strožije kazne apotekarima ako bez recepta izdaju „brufen 400“, „rapten K“, „analgin 500 mg“, „rapten duo“ i „hloramfenikol“, kao i za lijekove protiv glavobolje.

Inspektori tvrde da je došlo do izmjena Pravilnika, a o strožijim kontrolama već su poslali dopis domovima zdravlja u RS, farmaceutskoj, kao i komorama doktora medicine i stomatologije.

– Ne znam odakle stiže informacija da je Pravilnik o uslovima prepisivanja i izdavanja lijeka BiH izmijenjen. Mi tim informacijama ne raspolažemo. Pravilnik nije izmijenjen i on važi za cijelu teritoriju, dakle i Federaciju i Republiku Srpsku, kao i Brčko Distrikt. Dakle, Pravilnik koji je na snazi važi za cijelu teritoriju BiH – potvrdila je za „Avaz“ Biljana Tubić, pomoćnica direktora Agencije za lijekove BiH, na naš upit o tvrdnjama zdravstvenih inspektora iz RS.

Novčane sankcije

Iz Agencije kažu i kako je na svakom lijeku jasno propisan način izdavanja te da su apoteke bile dužne pridržavati se toga.

S druge strane, zdravstveni inspektori u RS tvrde da su „novim pravilnikom definisani uslovi prepisivanja i izdavanja lijekova na recept”.

– Dio Pravilnika se odnosi na obaveze doktora, a dio na obaveze magistara farmacije. Lijekove u čijem uputstvu je navedeno da se izdaju na ljekarski recept može izdati samo magistar farmacije u apoteci, na osnovu recepta doktora medicine ili doktora stomatologije. Inspektori provjeravaju, između ostalog, i da li se poštuje režim izdavanja lijekova na recept – kažu u Inspektoratu RS.

Navode da će, u svakom slučaju, kada utvrde da recept nije odgovarajući, izricati novčanu kaznu doktoru koji ga je prepisao, odnosno magistru farmacije koji je lijek izdao.

Bez recepta moguće liječenje 26 bolesti  

S druge strane, Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH, također kaže da nije došlo ni do kakvih promjena.

– Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH djeluje na nivou cijele države i svi propisi se jednako tretiraju. Ono što je propisano u režimu izdavanja da ide na ljekarski recept, to je tako i u RS i u FBiH i to svi moraju poštovati. U BiH je za nekih 26 bolesti dozvoljeno da magistar farmacije tretira simptome i izda lijek sam, dakle protiv grlobolje, zubobolje, bijelog pranja, prehlade… Tačno ima vodič po kojem su farmaceuti educirani da tretiraju te simptome bez doktora. Također, ima preporuka i kad više to nije ingerencija magistra farmacije, nego se pacijent upućuje doktoru – kazala je Binakaj.

Avaz