Iako je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdila ovih dana da medicinska marihuana nema štetnih posljedica na zdravlje, još nema naznaka kada će se kao lijek naći na rafama bh. apoteka i legalno biti dostupna teško oboljelim pacijentima.

Naime, Ministarstvo bezbjednosti BiH uspostavilo je prošle godine radnu grupu koja treba da pripremi prijedlog za stvaranje zakonske mogućnosti da se sintetski kanabinoidi u Bosni i Hercegovini koriste kao lijek u humanoj medicini, te ga proslijediti Komisiji za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga.

Komisija taj prijedlog šalje Ministarstvu bezbjednosti, koje ga onda prosljeđuje Savjetu ministara BiH na eventualno usvajanje, što predstavlja posljednji čin.

Međutim, ova radna grupa je do sada održala samo jedan sastanak i još nije sačinila navedeni prijedlog.

– Ministarstvo sigurnosti BiH mora mijenjati Zakon o narkotičkim sredstvima te medicinsku marihuanu dozvoliti kao legalnu. Naša radna grupa treba da radi na usklađivanju bh. zakona i evropskih propisa koji regulišu upotrebu narkotika u medicinske svrhe, i upravo radimo na toj tehnici, a vjerujem da to neće dugo trajati – kaže za “Nezavisne” Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH, koja je i član navedene radne grupe.

Navodi da su zatražili pomoć od susjednih zemalja, da podijele iskustva na koji su oni način uveli kanabis kao legalan u medicinske svrhe.

Kaže da bh. građani ipak medikamente na ovoj bazi koriste jer ih nabavljaju u Sloveniji i drugim državama te da su se pokazali kao efikasni u liječenju.

– Poznajem mladića oboljelog od multiple skleroze koji je bio nepokretan, a sada je prohodao i studira glumu u Sarajevu – navodi Binakajeva.

Prema riječima Miroslava Vukomanovića, predsjednika Udruženja multiple skleroze RS, svrha legalizacije kanabisa je, prije svega, olakšati pacijentima tegobe, ali i spriječiti nelegalno korištenje te promet marihuane.

– Moj poznanik koji koristi ulje od kanabisa kaže da mu ono zaista pomaže kod iznenadnog grčenja mišića, da mu uopćeno umanjuje tegobe i pomaže pri spavanju – priča Vukomanović.

SZO je, nakon godina nagađanja o mogućim nuspojavama, objavila da medicinska marihuana ne utječe štetno na zdravlje, već je pogodna za liječenje epilepsije i u palijativnoj brizi, nije opasna niti izaziva ovisnost.

Kao odgovor na povećanje interesa američkih saveznih država za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, SZO je u posljednjih nekoliko godina sakupila snažnije dokaze o medicinskoj upotrebi i nuspojavama kanabisa i njegovih sastojaka.

– Novi dokazi prikupljeni ispitivanjima na životinjama i ljudima pokazuju da upotreba kanabisa ima terapeutski učinak na epileptične napadaje i povezana stanja – navedeno je u izvještaju.

I mnogi oboljeli od tumora su govorili da im ulje od kanabisa i drugi preparati smanjuju bolove.

AVAZ