Pedeset Prijedorčana zaposleno je u pogonu za proizvodnju “boks spring” kreveta. Investitori iz Holandije za narednu godinu najavljuju proširenje proizvodnje i dodatna zapošljavanja. Iz lokalne uprave ističu da razloga za optimizam i te kako ima, jer je ovo korak naprijed u oživljavanju i jačanju realnog sektora na ovim prostorima.

Na evidenciji Biroa za zapošljavanje više nije 50 Prijedorčana. Posao su dobili u pogonu za proizvodnju kreveta. Redovan izvor prihoda, kažu, omogućiće im sigurnost i bolji život.

– U ovom pogonu radimo tri sedmice, za sad je dobro, uslovi rada su dobri – kaže Bojan Milašinović, šef proizvodnje.

Investitor tvrdi da cilj nije zapošljavanje jeftine radne snage, već kvalifikovanih radnika, kojih će trebati sve više, jer je za narednu godinu planirano proširenje proizvodnje.

– Kvalifikovana radna snaga do sada nam nije bila problem, a smatramo da neće biti ni u budućnosti, jer je ovo veliki grad, a nama je potrebno još otprilike 300 ljudi za ovaj posao – ističe Denis Kornelisen, vlasnik preduzeća Napko beds.

Zapošljavanje sve većeg broja radnika u oblasti realnog sektora dugoročan je cilj lokalne uprave.

– Namjera proširenja proizvodnje ovog preduzeća i najavljeno zapošljavanje većeg broja radnika od velike kje oristi za grad Prijedor i mi ćemo pokušati da pomognemo proizvođaču da bi mogao opstati na ovim prostorima – ističe gradonačelnik Milenko Đaković.

Mišo Reljić, direktor Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” kaže da je u ovom gradu oko 300 radnika zaposleno u drvnom sektoru, te da bi otvaranje novih radnih mjesta u ovoj fabrici značajno doprinijelo daljem razvoju ovog sektora.

U Prijedoru bi uskoro trebalo da počne da radi i fabrika za proizvodnju peleta, koja bi zapošljavala oko 40 radnika. U toku su pregovori o dolasku slovenačkih investitora koji bi pokrenuli proizvodnju u oblasti metalske industrije.

RTRS