Voćari sa područja grada Prijedora tvrde da im je neophodna hladnjača kako bi imali koristi od poljoprivredne proizvodnje. Stanko Mršić iz sela Babići kod Prijedora, ima voćnjak sa jabukama, kruškama i jagodama na površini oko dva i po hektara.

Kaže da je nedostataka hladnjače dugogodišnji problem voćara.

– Voćari su proširili zasade i sada je veliki problem kako, gde i kada prodati proizvode. Tražimo način kako bi se postavila jedna hladnjača na području Prijedora, gde bi se skladištilo voće i prodavalo kada je bolja cena, a ne samo onda kada je berba i kada gledamo kako da to što pre skinemo sa grane i prodamo – kaže Mršić.

Dodaje da bi voćari nakon nabavke hladnjače mogli da čuvaju voće i čekaju veće prodajne cene.

– Robu prodajemo na kućnom pragu i na pijacama, nismo još uvek tako veliki da možemo prodavati voće za Rusiju. Ima predloga da  uz pomoć gradske uprave napravimo mini hladnjače, jer džaba nama jedna ogromna hladnjača, ako mi srednji proizvođači nemamo skladište za svoje manje proizvodne kapacitete – priča Mršić.

Predsednik Udruženja voćara Prijedor, Mladen Marjanović, kaže da je hladnjaču trebalo nabaviti još pre nekoliko godina, kada je u Prijedoru bila ekspanzija sadnje voća.

– Nabavka malih hladnjača plaćali bi voćari uz pomoć podsticaja za voćarstvo. Međutim, one ne mogu imati efekat kao velika hladnjača, ali dok je ne obezbedimo, neophodne su manje – ističe Marjanović. Kaže da velika hladnjača košta od 300.000 KM do milion KM.

Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, rekao je da bi nabavku velike hladnjače ova zajednica mogla jednim delom da finansira kroz projekte prekogranične saradnje.

– Predstavnici grada posetili su Veliku Goricu koja ima hladnjaču, a koja je obezbeđena uz pomoć EU. Izuzetnog je kvaliteta, velikog kapaciteta, ali i visoka joj je cena. Tragamo kako po tom modelu, ali u manjoj meri da nešto tako uradimo u Prijedoru, kako bi rešili uskladištenja voća – kaže Đaković.

Prijedorski voćari su nedavno osnovali i zadrugu koja zajedno sa gradskom upravom pokušava da pronađe put za nabavku hladnjače.

Iz gradske uprave poručuju da je pored obezbeđenja skladišnog prostora, jedan od prioriteta povećati površinu i prinos voća te standardizacija i kontrola njegovog kvaliteta. Poslednjih destak godina broj voćara koji imaju zasade veće od tri dunuma, sa 100 povećao se na 300.

Neizvesna bitka sa mrazevima

Prijedorski voćari poslednjih godina trpe veliku štetu od kasnih prolećnih mrazeva. Direktor Poljoprivrednog instituta RS Vojislav Trkulja kaže da je procena stručnjaka da će se vremenske nepogodne nastaviti.

– Svedoci smo klimatskih promena, prošlih dana su bili jaki olujni vetrovi, ali najveći problem su kasni mrazevi. Moramo tražiti odgovore na koji način ublažiti posledice, a posle i kako ih potpuno neutralisati – kaže Trkulja.

EuroBlic