Nakon što je Zagreb predložio Ljubljani pravni okvir o razgraničenju dvije države, što je slovenačka strana odbila, danbašnji tročasovni sastanak premijera Slovenije i Hrvatske, Mire Cerara i Andreja Plenkovića u Zagrebu završen je bez dogovora.

Nakon ovog, sedmog po redu susreta Plenkovića i Cerara na temu razgraničenje po arbitražnoj odluci, obje strane su zadržale prvobitne pozicije.

Plenković je nakon sastanka sa Cerarom rekao da je Hrvatska predložila Sloveniji pravni okvir za rešavanje pitanja granice na moru i kopnu. Ne iznoseći detalje pomenutog pravnog okvira, Plenković je rekao da smatra da “da postoji visok stepen usaglašenosti o onome kako bi granica trebalo da izgleda”.

Cerar je podsjetio da je došao u Zagreb jer 29. decembra ističe rok za pripremu arbitražne odluke nakon čega nije isključio mogućnost podizanja tužbe protiv Hrvatske.

“Proučavamo mogućnost pravnih sredstava ako Hrvatska ne bude poštovala arbitražnu odluku. To zavisi od postupanja Hrvtske”, naveo je Cerar.

U prvom reagovanju na sastanak Plenkovića i Cerara u Zagrebu, slovenački ministar spoljnih poslova, Karl Erjavec, je ocijenio da je to za slovenačku bio diplomaciju “izgubljen dan”.

Izvor: RTS